„Учитељијада 2018“ окупила више од 500 студената из земље и региона

У организацији Педагошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Бијељини је 12. и 13. маја одржана манифестација „Учитељијада 2018“ која је окупила више од 500 учесника из земље и региона.

У оквиру ове традиционалне спортско-едукативне манифестације, која се по први пут одржала у Бијељини, такмичари су се надметали у  шест спортских вјештина: одбојка, футсал, кошарка, шах, стони тенис и бесједништво.

Организатори „Учитељијаде“ су истакли да, с обзиром да је учитељски позив темељ даљег образовања, овакви сусрети студената и њихових професора  у великој мјери служе за размјену искустава у досадашњем раду.

На свечаном отварању манифестације ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић рекао је да је квалитет учитељске професије од немјерљивог значаја за друштво јер су учитељи неко са ким се прво сусрећу најмлађе генерације и они их даље усмјеравају на више нивое образовања.

Декан Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибор Стевић истакао је да на овогодишњој манифестацији, поред студената из Бијељине, по први пут учествују и студенти Филозофског факултета из Пала и из Бањалуке.

Важно је напоменути да се Учитељијада организује од како су основани  учитељски факултети, а осим дуге традиције, она је и обавезна у складу са Болоњском декларацијом и новим Законом о образовању, како би се могло приступити анализи и размјени искустава из области приступа изучавања студијских смјерова и обликовање основног образовања за даљи рад у пракси.

Педагошки факултет у Бијељини сваке године испрати од 160 до 200 свршених студената са три студијска програма: разредна настава, предшколско васпитање и наставници техничког и информатике. Ова година је значајна, не само по првој организованој Учитељијади у Бијељини, него и по јубилеју – 25 година рада Педагошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.