Старт / Вијести - Електротехнички факултет / Представници Града Источно Сарајево и Електротехничког факултета УИС-а поклонили аутомобил-роботе средњошколским центрима

Представници Града Источно Сарајево и Електротехничког факултета УИС-а поклонили аутомобил-роботе средњошколским центрима

Град Источно Сарајево помогао је студентима Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву израду аутономних мултифункционалних аутомобила-робота, који би требало да ученицима средњих школа са подручја града приближе напредне технологије и омогуће им да током средњошколског образовања стекну специфична знања из области аутоматике, електронике, информатике и мехатронике.

Циљ пројекта јесте промоција науке и технологије, као и самог Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Мултифункционални аутомобил-робот „Ардуино кит“ уручен је, 16. априла, Средњошколском центру “Пале” и Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац, а биће поклоњен и осталим средњошколским центрима са подручја Источног Сарајева – СШЦ „Источна Илиџа“ и СШЦ „28. јуни“ Источно Ново Сарајево.

Aутомобил-робот ће ученици моћи да користе током наставног процеса, првенствено на часовима информатике и рачунарства, и на тај начин стекну знања и практична искуства из одређених области које нису дефинисане плановима и програмима средњошколског образовања.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да представници Града Источно Сарајево увијек истичу значај Универзитета у Источном Сарајеву, нарочито Електротехничког факултета, који има висок ниво квалитета и знања, по чему је надалеко познат.

„За то су заслужни сви који раде на том факултету, јер су успјели да за 20-ак година, колико Факултет функционише у Републици Српској, достигну ниво и реноме по којем су познати, како у самој РС, тако и много шире“, рекао је Вуковић.

Према градоначелниковим ријечима, Град Источно Сарајево издвојио је одређена средства којима је подржао овај пројекат професора и студената, који показују да имају знање и способност да направе технолошке иновације.

„Ово је веома важно јер је ово и начин да покажемо средњошколцима у четири школе на подручју Источног Сарајева да имају могућности да студирају и остваре значајне успјехе на подручју града, те да Универзитет у Источном Сарајеву има факултете на којима се може стећи знање“, истакао је Вуковић.

Градоначелник је рекао да представници Града, управо с тим циљем, обилазе средње школе, а чиниће то и убудуће у сарадњи са другим факултетима, како би ученицима средњих школа објаснили да вриједи студирати на Универзитету у Источном Сарајеву.

Вуковић је најавио такмичење ученика средњих школа из Источног Сарајева, које би требало да буде одржанио крајем године, а које ће бити прилика да ученици покажу знања из области информатике и програмирања.

Извор: ВЕБ редакција/Град Источно Сарајево