У Источном Сарајеву одржан састанак представника УИС-а са представницима власти из источног дијела Републике Српске

Представници Универзитета у Источном Сарајеву на челу са вршиоцем дужности ректора проф. др Стевом Пашалићем данас су одржали састанак о развоју Универзитета са градоначелницима, начелницима и посланицима из источног дијела Републике Српске.

Учесници састанка разговарали су о популационој политици, индексу студентске искориштености градова и општина, потребама привреде за кадровским профилима, потребе за образовањем, а закључено је да је развој Универзитета императив свих, без обзира на политичку или било коју другу припадност, као и да је приоритет да се млади људи из Српске школују и задрже на овим просторима.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић поручио је да је на данашњем састанку у Градској управи Источног Сарајева стављен акценат на неколико ствари, а прије свега, на демографска питања.

„Овај простор може опстати само ако је демографски стабилнији. У оквиру тога, јако нам је битно образовање становништва јер је то предуслов за развој. Веома је важна и студентска искориштеност, односно, колико имамо студената у старосној групи 20-25 година који студирају овдје или су отишли и не враћају се. Ми хоћемо да повећамо тај индекс, да Универзитет образује што више студената“, појаснио је в.д. ректора Пашалић.

Према његовим ријечима, важно је да се се демографија не ставља у дневно-политички контекст јер је то врло сложен процес.

„Није само наш простор онај који има проблем са тим, него је цијели Западни Балкан у изузетној депопулацији. То нас не оправдава и јако је битно да се тај процес не препусти спонтаности. Миграције односе велики број људи, што директно утиче на развој популације и смањење радне снаге“, рекао је в.д. ректора УИС-а.

Он је истакао да Универзитет на Педагошком факултету отвара Центар за популациону едукацију о расту и развоју дјеце који има за циљ да помогне локалним заједницама у креирању популационе политике засноване на нучним и стручним основама.

В.д. ректора је напоменуо да је једна од тема данашњег састанка била и питање студујских програма, како их даље развијати и шта су потребе тржишта рада.

„То је тешко питање јер када питате шта недостаје на тржишту рада добијете одговор – занатлије, али ми то не школујемо. Ми школујемо високообразовани кадар. Састанак смо организовали јер смо жељели да чујемо сугестије и приједлоге и успјели смо у томе. Чули смо конструктивне приједлоге од људи који су на челу Града, локалних заједница, народних посланика. Потребно је да чујемо послодавце и привреднике како бисмо систем образовања прилагођавали према њиховим потребама“, нагласио је в.д. ректора Пашалић.

Предсједник Одбора за образовање, науку, културу и информисање у Народној скупштини Републике Српске Данијела Мрда препоручила је руководству Уинверзитета у Источном Сарајеву да буду начињени “резови” када је ријеч о финансијама, да Универзитет захвали на сарадњи нерезидентним професорима из земаља окружења, а да се средства преусмјере у финансирање и образовање сопствених кадрова.

“Много смо времена потрошили и сматрам да су перспектива Универзитета управо његови кадрови. Чини ми се да је моја иницијатива наишла на `плодно тло` менаџмента Универзитета, иако ће то бити прилично болан процес. Не може се рећи да ти људи нису дали велики допринос развоју Универзитета, али је дошло вријеме да Универзитет самостално школује своје кадрове”, рекла је Мрда.

Она је нагласила како је задатак Универзитета у Источном Сарајеву, према препоруци свих учесника данашњег састанка, рад на томе да се студенти и ученици “сачувају у овој регији” и да Универзитет буде примамљив и за студенте из других градова и иностранства, што се не може учинити без стручног усавршавања сопствених кадрова.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић изјавила је да нема разлике у привржености народних посланика и њиховом дјеловању у Народној скупштини када је ријеч о важним и судбинским стварима за становништво источног дијела Српске, поготово Града Источно Сарајево, што подразумијева и функционисање Универзитета.

“Као потпредсједник Народне скупштине и предсједник Одбора једнаких могућности учинићу све да са својим колегама, без обзира на политичке разлике и ставове, учиним све да побољшамо квалитет живота у овом дијелу Републике Српске, а самим тим и ситуцију, останак и опстанак Универзитета у Источном Сарајеву”, рекла је Јовичевићева.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Скупштина града Источно Сарајево раније донијела закључак да се не подржава даље “расипање” факултета и студијских програма који тренутно функционишу на простору Источног Сарајева.

Учесници данашњег састанка сагласни су да је, у контексту рјешавања свих отворених питања са којима се суочава Универзитет, потребно да овакви састанци постану пракса и да резултат буде доношење развојне стратегије Универзитета.

Поред вршиоца дужности ректора, у име Универзитета у Источном Сарајеву састанку су присуствовали проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић и декани појединих факултета УИС-а.