Старт / Вијести - Универзитет / Састанак предсједника НСРС Недељка Чубриловића и вршиоца дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стеве Пашалића

Састанак предсједника НСРС Недељка Чубриловића и вршиоца дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стеве Пашалића

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић разговарао је 27. новембра у Бањој Луци са вршиоцем дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стевом Пашалићем о систему и значају високошколског образовања, побољшању законских рјешења и унапређења сарадње јавних универзитета у Републици Српској.

Предсједник Чубриловић је рекао да очекује да високошколско образовање Републике Српске буде боље и функционалније организовано и усклађено са реалним сектором и потребама друштва.

Вршилац дужности ректора проф. др Стево Пашалић информисао је предсједника Чубриловића о стању на овом Универзитету, истичући да се наставни процес одвија несметано и да руководство Универзитета редовно извршава своје законске обавезе.

Предсједник  Чубриловић пожелио је наставак успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву, посебно у области истраживања и развоја науке и високог образовања у Републици Српској.

Предсједник Чубриловић и проф. др Стево Пашалић сагласили су се да је неопходно или донијети нови закон о високом образовању, или извршити измјене и допуне постојећег закона како би се у потпуности регулисао систем високог образовања, а по узору на уређење и најбољу праксу на значајним универзитетима у Србији и Европској унији.

Такође, предсједник Чубриловић је изразио захвалност професору Пашалићу за његов доприност систематичном истраживању и презентовању демографског и социјалног стања становништва Републике Српске, које је веома важно за планирање и укупан развој Републике Српске.

Извор – narodnaskupstinars.net