Министарсво просвјете и културе објавило конкурсе за студентске стипендије

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је четири конкурса за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској и један конкурс за додјелу стипендија студентима студија у иностранству.

„Студентима који студирају у Републици Српској у идућој години биће додијељено 1000 стипендија, а студентима у иностранству 70 стипендија“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић.

У буџету за 2018. годину планирано је 1.970.000 марака за студенте у Републици Српској и 191.000 КМ за студенте из Републике Српске у иностранству.

„Конкурсом за додјелу стипендија у категорији успјешних студената првог, другог и трећег циклуса студија додијелиће се 730 стипендија, у категорији осталих  студената првог циклуса студија ће се додијелити 236 стипендија, студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија који остварују додатак за помоћ и његу другог лица ће се додијелити 15 сипендија, док ће се студентима првог циклуса студија са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске додијелити 19 стипендија“, рекао је Малешевић.

Он је истакао да ће конкурси бити отворени 30 дана, oднoснo до 18. децембра 2017. године.

Помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић појаснила је да студенти првог, другог и трећег циклуса студија који студирају у иностранству на студијским програмима који се не изводе у Републици Српској, требају имати положене испите из претходних година студија са  просјечном оцјеном 9,00.

Према њеним ријечима, најнижа просјечна оцјена коју студенти треба да остваре да би конкурисали у категорији успјешних студената је 8.50, док је најнижа просјечна оцјена коју студенти са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама треба да остваре 8,00.

У категорији осталих  студената првог циклуса студија најнижа просјечна оцјена коју студенти треба да остваре је 7,50.

Право на стипендију могу остварити и студенти првог циклуса студија који студирају у Федерацији на студијским програмима који се не изводе на ВШУ у Републици Српској.

„Услов за студенте са инвалидитетом  првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица је да нису обновили уписану годину студија“, рекла је Пејић.

Према њеним ријечима, право да конкуришу имају и бруцоши који су током средњошколског образовања освојили једно од прва три мјеста на међународним олимпијадама.

Конкурси су дoступни на Порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net), нa страници Министарства просвјете и културе.​​

Извор: vladars.net