Обиљежен Дан Медицинског факултета УИС-а

Медицински факултет у Фочи најпожељнији је факултет за студирање на Универзитету у Источном Сарајеву, што је потврђено и у посљедњем уписном року, истакнуто је на свечаном обиљежавању 24 године постојања ове високошколске установе.

Декан Милан Кулић рекао је да је Медицински факултет једини факултет у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву који је, упркос негативним демографским процесима, уписао планирани број студената, а због велике заинтересованости тражено је и проширење листе.

Након свечане сједнице, испред зграде факултета откривене су бисте оснивачима и првим деканима Медицинског и тада Стоматолошког факултета, покојним академику Бориши Старовићу и професору Олги Благојевић.

Кулић је навео да ће бисте красити ово мјесто и подсјећати професоре и студенте шта им је задатак.

“Да сваки дан у нама пробуде доброту и племенитост коју су нам несебично даривали. Ово је наш дуг према нашим професорима уз које смо расли и учили”, истакао је Кулић.

Министар здравља Републике Српске Драган Богданић нагласио је да ће Медицински факултет, уколико настави овим темпом развоја, бити не само најбољи факултет Универзитета у Источном Сарајеву, него и један од најбољих факултета у ширем региону.

“Добро организована и добро вођена установа, са добром сарадњом са Универзитетском болницом, је сигуран пут у свијетлу будућност. За здравствени систем Српске то је сигурност да ће добити квалитетне младе љекаре и стоматологе, а на нашу несрећу, а срећу развијених земаља запада, један дио њих ће наћи своје мјесто и у здравственим установама широм Европе”, каже Богданић.

На свечаности су уручене плакете професорима и студентима за постигнуте запажене резултате, те признања појединцима и институцијама који су помогли рад факултета, а међу њима је и Министарство породице, омладине и спорта Српске.

“Ово је изузетно хуман и тежак позив. Медицински факултет је од оснивања имао велику подршку од болнице у Фочи и постепено је напредовао. Руководство и сви заспослени заслужују честитке на успјеху и великим резултатима”, рекла је министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић.

Плакету за резултате рада у области међународне сарадње и промоције факултета добио је професор Дејан Бокоњић.

“Веома је важно да Медицински факултет, осим добре едукације и доброг истраживања, омогућује и развој локалне заједнице и `чувања` људи на овим просторима”, навео је Бокоњић, који је и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да су Медицински факултет и Универзитетска болница, уз Богословски факултет и Богословију, оно што ову локалну заједницу издваја од свих општина у Српској.

“Веома је добро што су те установе унаприједиле општину и у економском смислу јер ово су нама и најбољи привредни капацитети. Због тога је веома важно што факултети имају велику помоћ од Владе Српске”, нагласио је Машић.

За 24 године, на четири одсјека Медицинског факултета – медицини, стоматологији, дефектологији и здравственој њези, уписана су 4.003 студента, од којих је 1.007 дипломирало, док тренутно факултет има више од 1.400 студената.

Од 2015. године, на Медицинском факултету у Фочи уведен је трећи циклус студија којем је наставна база посебно опремљени Центар за биомедицинске науке, јединствен у регион, а на којем тренутно докторску дисертацију спремају 22 љекара.

Свечаној сједници, осим бројних представника јавног живота, присуствовали су вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић, декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић и градоначелник Горажда Мухамед Рамовић.

ИЗВОР  – СРНА