На Факултету за производњу и менаџмент УИС-а одржана манифестација  „Ноћ истраживача“

У Требињу је приређена „Ноћ истраживача“, већ традиционална манифестација посвећена популаризацији науке, чији је домаћин Факултет за производњу и менаџмент у коорганизацији са Министарством науке и технологије Републике Српске.

Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Представља јединствену прилику да се упознају истраживачи и да се кроз разговор са њима сазна шта заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Представљен је велики број експеримената, научно-популаризованих предавања, активности за дјецу, посјета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара и такмичења са истраживачима.

Манифестацију одржану у петак, 29. септембра, отворио је министар науке и технологије Републике Српске проф. др Јасмин Комић истакавши да будућност човјечанства припада управо научницима, истраживачима и иноваторима.

Он је поновио да пред нама стоји период у коме ће истраживање и наука одиграти врло важну улогу, а што је, како каже, закључено и на недавном састанку министара Западног Балкана.

Министар Комић вјерује да је знање развојна шанса Републике Српске, те напомиње да је ове године усвојена и Стратегија научног и технолошког развоја Српске.

Декан Факултета за производњу и менаџмент Требиње проф. др Душан Јокановић истакао је да је циљ „Ноћи истраживача“ популаризација науке.

Он је нагласио да су већину експоната израдили ученици Гимназије „Јован Дучић“, те да и ове године имају изузетну сарадњу са Полицијском управом Требиње, чији ће представници указати младима на многе опасности – дрогу, сајбер криминал, употребу Фејсбука.

Ученици основних и средњих школа, као и сви заљубљеници у науку, могли су да погледају како раде мобилни роботи и роботске руке, три-де скенер и штампач, мини хидроелектрана, али и занимљиве експерименте из физике.

У амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент одржана су и предавања о популарним научним темама, а предавачи су били министар Комић, добитник награде НАСА Ранко Мандић и виши асистент на Природно-математичком факултету у Бањалуци Немања Ракић.

Приређен је и квиз у познавању термина, појава и процеса из различитих научних области, а за најбоље екипе припремљене су симболичне награде.

Уз Министарство науке и технологије Српске и Факултета за производњу и менаџмент Требиње, који су главни организатори манифестације, програмски садржај обогатили су Машински факултет из Подгорице, Машински факултет Универзитета „Џемал Биједић“ из Мостара, те ученици основних и средњих школа из источне Херцеговине.

Универзитет у Источном Сарајеву представљао је проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић.