У Ректорату УИС-а представљена Стратегија за пројекат „Ревитализација Центра за развој пољопривреде у брдско – планинском подручју“

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана конференција у оквиру пројекта који спроводи Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (УН ФАО) – „Ревитализација Центра за развој пољопривреде у брдско – планинском подручју“.

Стратегија за пројекат „Ревитализација Центра за развој пољопривреде у брдско – планинском подручју“ је припремљена на основу дискусија са радном групом састављеном од домаћих представника, као и дискусија са актерима институција укљученим у пројекат, а биће достављена државним и ентитетским владама.

На данашњој конференцији представљени су структура, методологија, стратешки оквир, анализе, препоручени програми и акциони план за спровођење стратегије.

Учесници конференције били су представници Владе Чилеа, Владе Републике Српске, Организације за храну и пољопривреду УН – ФАО, Универзитета у Источном Сарајеву, Скупштине Града Источно Сарајево и представници Oпштине Соколац.

Значај реализације овог пројекта за Пољопривредни факултет и Универзитет у Источном Сарајеву у цјелини огледа се у томе да је УН ФАО препознао значај могућности развоја Центра и важност укључености стучњака са Универзитета.  За УИС је ревитализација Центра у Сокоцу значајна јер се кроз Центар може развијати комплетна грана истраживања, што је један од главних приоритета Универзитета.

Центар за унапређење пољопривреде у брдско-планинском подручју Соколац, заједнички је пројекат Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Општине Соколац, Универзитета у Источном Сарајеву и Пољопривредног института Републике Српске.