Проректор Перица Гојковић обавља функцију ректора до наредне сједнице Сената УИС-а

Функцију ректора Универзитета у Источном Сарајеву до прве наредне сједнице Сената, односно сједнице на којој ће бити изабран в.д. ректора, обављаће проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Перица Гојковић.

Досадашњи ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић поднио је оставку на ту функцију.

На конференцији за новинаре одржаној данас у просторијама Ректората, професор Грујић је истакао да је у претходном периоду од три године, док је обављао функцију ректора, много урађено на развоју Универзитета, чиме су постављени темељи за даљи развој.

Он је навео да прије четири године, када је актуелно руководство преузело управљање Универзитетом, стање у финансијама било јако лоше, те да је успјешно спроведена реформа финансирања и буџета.

„За двије године смо успјели да ријешимо проблеме са кредитима које је Универзитет имао, отплатили смо их и након тога смо годину дана имали одређених ограничења у финансирању, а у 2017. години резултати тог начина финансирања и начина рада на Универзитету дали су резултате. Исплаћене су све плате стално запосленима, хонорарно ангажованим и наставницима у допунском радном односу и оно што је најважније, имамо средстава да платимо три мјесечна хонорара, односно плате за рад преко норме професорима који раде на нашем Универзитету, што годинама није плаћено“, навео је професор Грујић, додајући да је дисциплина у финансирању створила простор да се обавезе које има Универзитет у потпуности могу покрити.

„У овом периоду је доста урађено на развоју инфраструктуре на Универзитету, нарочито на техничким факултетима, Медицинском, али и другим. Настојали смо да, осим наставе, створимо услове и за развој научно-истраживачког рада и формирали смо шест центара који треба да представљају средишта за развој науке. Два од новоформираних центара већ су акредитована према стандарду ИСО 1 из 2015. године. Универзитет је акредитован као институција и предстоји нам реакредитација већ од наредне године, а сада су у фази и припреме за акредитацију свих студијских програма што је неопходно да би наше дипломе биле признате свугдје у свијету“, рекао је професор Грујић.

„Један смо од прва три Универзитета у БиХ који су добили потврду акредитације ‘Charter and Code’, радимо на повећању броја властитих кадрова и сваке године је 20 до 30 мање хонорарно ангажованих наставника јер запошљавамо наше асистенте и професоре. У овом тренутку имамо расписане конкурсе за 17 младих асистената и план је да до краја године још 10 конкурса распишемо за пријем асистената. Стратегија Универзитета је развој властитих кадрова и ослањање на властите кадрове“, истакао је досадашњи ректор Грујић.

Он је навео да највећи проблем у раду Универзитета представља смањен број уписаних студената, али да је то проблем много ширих размјера, не само Републике Српске и Босне и Херцеговине.

„Наталитет у Европи значајно опада и само је Универзитет у Београду, од свих универзитета у региону, успио да упише довољан број студената на буџету. Сви остали универзитети у БиХ и региону нису попунили предвиђене квоте за упис. Ако узмемо у обзир број дјеце која су завршила средњу школу на подручју које гравитира нашем Универзитету, можда смо ми по том коефицијенту имали и бољи упис од осталих универзитета у региону. Очекујемо да ћемо послије трећег уписног рока уписати скоро исти број студената као и прошле школске године, тј. око 1.500 студената“, нагласио је професор Грујић.

Зажеливши успјех у раду будућем руководству Универзитета, професор Грујић је поручио да ће увијек моћи да рачунају на његово искуство и савјете.

Предсједник Управног одбора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ратко Ђуричић изразио је жаљење што професор Грујић одлази са функције ректора, оцијенивши сарадњу са њим као квалитетну.

“Све велике проблеме рјешавали смо заједно. Све кључне одлуке доношене су на Проширеном колегијуму и нико није био против. Не би било добро да се преносе информације да је стање на Универзитету лоше, јер он у овом тренутку позитивно послује”, истакао је Ђуричић.

Према његовим ријечима, Универзитет може да буде примјер финансијске дисциплине.

“Одговорно тврдим да је Универзитет примјер да јавни сектор може овакву финансијску дисциплину да проведе за четири године. Створили смо предуслове да наредни Управни одбор може у наредну годину да уђе чистих рачуна, без икавих обавеза”, рекао је Ђуричић и додао да је све рађено у складу са законом.

Проректор који ће у наредном периоду обављати функцију ректора, проф. др Перица Гојковић поручио је да ће његов први задатак бити рад на смиривању ситуације на Универзитету,

“Позвао бих свих 17 декана да се укључе у овај процес да се ситуација смири. Наш први задатак је да формирамо један тим. Договорили смо да ја и проректор проф. др Дејан Бокоњић, уз још два декана, будемо у том тиму и разговарамо са обје групе декана ради смиривања ситуације на Универзитету и да постигнемо јединство”, истакао је професор Гојковић.

Он је упутио поруку студентима и родитељима да се не брину, јер ова промјена на челу Универзитета не значи ништа и Универзитет ће наставити да ради као и до сада.

“Желимо да што прије закажемо сједницу Сената и да на тој сједници именујемо в.д. ректора који у року од шест мјесеци треба да распише конкурс за избор новог ректора. Очекујем да ће та сједница бити заказана у наредних 15 до 20 дана”, закључио је професор Гојковић.