САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Данас је на захтјев 9 декана факултета и академија у саставу Универзитета у Источном Сарајеву заказан састанак Проширеног колегијума Универзитета. Прије утврђивања дневног реда присутнима се обратио проф. др Милан Кулић, декан Медицинског факултета, наглашавајући да говори у име 10 декана и Ректору саопштио њихов ултиматум, којим су затражили Ректорову оставку и дали му пола сата да се изјасни о ултиматуму. Уз то је казао да није поштован приједлог из захтјева за сазивање сједнице Проширеног колегијума. Одмах по саопштавању ултиматума 10 декана и представници студентске организације напустили су сједницу, без жеље да са деканима који нису потписали ултиматум разговарају о њиговом ултиматуму, тврдњама, ставовима и захтјевима из њега.

Ми доле потписани изражавамо своје дубоко неслагање са таквим поступком наших колега и присутних представника студената. Ултиматум и одсуство жеље за расправом, за изношењем разлога и одговорним сучељавањем мишљења није пут да се утврде, стање, грешке, пропусти, успјеси, извјесности и све друго што се појављује у раду Универзитета. Постављање ултиматума и демонстративно избјегавање расправе са другим колегама и слушање аргумената оних који мисле другачије није метод који би требало да краси установу највишег образовања. Требало би да заправо све буде другачије. А није! На састанку, а и прије њега нису изнесени никакви, не само озбиљни, већ буквално никакви разлози за постављени ултиматум, који није само ултиматум ректору, већ и свима онима на Универзитету који мисле другачије. Колеге који су поставили ултиматум подсјећамо да Универзитет није мјесто за ултимативност, несарадњу, прогоне, an block смјене и да постоје јасна општа и појединачна правила о раду Универзитета, којих су дужни да се придржавају.

Та правила захтијевају да се ради у складу са њима, а забрањују правну, револуцију коју би колеге жељеле да изведу. Та правила одређују да постављање ултиматума не спада у надлежност Проширеног колегијума, да Проширени колегијум није дужан, нити има правно овлашћење да о ултиматуму одлучује. О разлозима ултиматума 10 декана не можемо да се изјаснимо, јер их нисмо ни чули. А чули смо само једну општу констатацију о наводно „катастрофалном стању на Универзитету“, која није поткријепљена ни једном чињеницом, ни једним податком, ни једним разлогом. Када их будемо чули изјаснићемо се о њима, поштено, одговорно, разумно и мирно. Ми не видимо стварне разлоге за њихов чин, јер је стање на нашем Универзитету прилично боље него прије три године са санираним финансијама, редовним радом, нормалнијим односима и без изражених и наглашених проблема.

Позивамо колеге да ултиматуме оставе по страни, то не приличи универзитету, да се врате редовном раду, разговору и расправи са својим колегама у Проширеном колегијуму. Позивамо их да се окану изазивања неоправданих подјела које угрожавају стање на Универзитету у овим временима која су тешка за Универзитет, Републику Српску, Босну и Херцеговину и друштво. Овако како сте почели, драге колеге, неће ни вас ни нас довести нигдје и никоме неће донијети ништа добро.

Саопштење за јавност – 08. 09. 2017.