ВУКОВИЋ: УНИВЕРЗИТЕТ – СТУБ ОПСТАНКА И РАЗВОЈА ГРАДА

Универзитет у Источном Сарајеву је стуб опстанка и развоја Града Источно Сарајево, за шта су заслужни сви његови руководиоци и наставници од оснивања 1993. године до данас, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

У оквиру информације о стању на Универзитету у Источном Сарајеву, која је поднесена на сједници Скупштине града, Вуковић је рекао да је ова високошколска установа једна од најважнијих, па је “овај дио Републике Српске од Бијељине до Требиња најпожељније мјесто за живот”.

Изражавајући задовољство због позитивног финансијског пословања Универзитета, Вуковић је навео да је незадовољан износом средстава које Влада Републике Српске и ресорно министарство издвајају за ову установу.

“Мислим да Универзитет треба да има више новца у односу на онај у Бањалуци јер ради у 10 општина, за шта треба више финансија. Зато апелујемо да Министарство повећа Универзитету у Источном Сарајеву новчана средства, посебно за научноистраживачки рад”, истакао је Вуковић.

Он је похвалио Универзитет “јер све више ствара домаће кадрове који живе у Републици Српској” и додао да град Источно Сарајево неће дати подршку било каквом одласку студијских програма факултета са овог подручја.

“Као градоначелник, уважавам борбу других општина или градова да се премјесте одређени студијски програми и факултети, али и они морају да уваже нашу жељу да Универзитет буде интегрисан искључиво на овом простору и у капацитету који имамо данас”, каже Вуковић.

Он је истакао разговоре који су вођени са привредницима у вези са потребама тржишта рада, наводећи парадоксалну ситуацију да студенти уписују одређене студијске програме, иако знају да ће када заврше факултет бити на листи Бироа за запошљавање.

Градоначелник Источног Сарајева рекао је да је видно смањење студената који уписују јавне факултете, наводећи констатацију одборника да је један од узрока за то одлазак становника, не само са ових простора, него из цијеле Републике Српске.

Говорећи о студентском стандарду, Вуковић је навео да нови студентски домови на Палама немају неопходне, адекватне пратеће садржаје – читаонице, библиотеке, ТВ сале и спортско-рекреативне садржаје, а да су у Источном Новом Сарајеву потребни потпуно нови домови.

“Ми смо од Владе Српске тражили да обезбиједи средства за изградњу нових домова у Лукавици за потребе четири факултета који се налазе у овом дијелу града и навели да не прихватамо никакве адаптације и реконструкције постојећих објеката. Подржали смо да Факултет физичког васпитања и спорта из Стамбулчића на Палама привремено пресели у хотел `Коран`”, истакао је Вуковић.

Он сматра да је коначно рјешење за смјештај овог факултета у Спортско-пословном центру “Пеки”, у којем Универзитет има 2.305 метара квадратних додијељеног простора.

Проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Славиша Мољевић рекао је да ће сви студијски програми бити активни, без обзира на уписани број студената у наредној школској години.

“Веома је важно да је Универзитет показао финансијску стабилност, да смо добро пословали буџетом који нам је повјерен. Имамо и одређене уштеде, тако да ћемо наћи унутрашње резерве да одржимо све студијске програме“, навео је проректор Мољевић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да су одборници данас указали на одређене проблеме у функционисању Универзитета у Источном Сарајеву, као и да све покушаје у вези са његовом додатном дезинтеграцијом треба спријечити.

“Указали смо и на потребу побољшања студентског стандарда јер је неопходно обезбиједити одређене садржаје у смислу квалитетнијег живота студената. Град Источно Сарајево сваке године дођељује стипендије за све циклусе студирања, а циљ нам је да највећи дио запослених наставника буде са ових простора”, нагласио је Лучић.

Он је додао да је Град помагао одлазак студената на разна такмичења и да је један од суфинансијера значајних научних манифестација.

Клуб одборника СНСД-а у Скупштини града предложио је “да се заустави свако даље осипање факултета и одсјека ван општина у оквиру града Источно Сарајево, те да се размотре начини да одређени факултети или одсјеци који су већ прешли у друге градове, буду враћени у Источно Сарајево.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Дамјан Шкипина рекао је да Студентски центар Пале има одличну сарадњу са Владом и ресорним министром и да су предузели одређене кораке у рјешавању недостајућих садржаја.

Владимир Лучић из ПДП-а сматра да повећан број стално запосленог наставног особља на Универзитету гарантује опстанак, те је истакао усвојени закључак Клуба одборника који се односи на захтјев Влади да се обезбиједе средства за недостајуће садржаје у новоизграђеном дому на Палама, као и за изградњу новог дома у Лукавици.

Извор – СРНА, WEB редакција