На ФПМ Требиње одржан састанак организационог одбора научне конференције „IRMES 2017“

На Факултету за производњу и менаџмент Требиње одржан је састанак oрганизациног и програмског одбора Осме међународне научне конференције „IRMES 2017“ која ће се ове године одржати у Требињу, од 7.  до 9. септембра, а посвећена је области машинских елемената и система у енергетици.

На састанку одржаном 16. јуна, дефинисани су циљеви конференције – окупљање академске заједнице, истраживача, инжењера и учесника из привреде, са циљем да подијеле своја искуства и успоставе нове пословне везе ради подстицања боље сарадње и привредне активности у региону,  као и представљања нових производа и рјешења која се односе на примјену машинских елемената и система у енергетици са циљем бољег кориштења расположивих ресурса, повећања енергетске ефикасности и нижих трошкова одржавања и производње.

Посебан акценат стављен је на примјењивост научних резултата конференције у рјешавању бројних проблема у пракси. Истакнут је значај учешћа привредних субјеката у раду конференције, као и значај сарадње привреде и науке који се посебно истакао након недавне Инвестиционе конфернције у Требињу и планова локалне управе да покрене акције за подршку приватног предузетништва.

Поред научног дијела конференције, организацијом тематскох панела омогућило би се заинтересованим странама да подијеле искуства са инжењерима из региона и истраживачима са факултета, што би у коначници подстакло предузетничку активност.

Организатори конференције су АДЕКО (Асоцијација за дизајн, елементе и конструкције) – друштво које окупља научнике и стручне раднике који се баве истраживањем у области пројектовања и конструисања и Машински факултет Универзитета Црне Горе. Коорганизатори конференције су факултети са Универзитета у Источном Сарајеву – Факултет за производњу и менаџмент и Машински факултет. Партнери конференције су IFToMM (Интернационална федерација за промоцију науке о механизмима и машинама) и Град Требиње.

Састанаку на ФПМ присуствовали су декан Машинског факултета у Београду проф. др Радивоје Митровић, делегација Машинског факултета Универзитета Црне Горе предвођена проф. др Радославом Томовићем, који је и предсједник организационог и програмског одбора конференције, делегација ФПМ Требиње предвођена деканом проф. др Душаном Јокановићем, те декан Машинског факултета Источно Сарајево проф. др Ранко Антуновић.

Састанку је  присуствовао и градоначелник Требиња Лука Петровић који је истакао недвосмилену подршку организацији, те дао приједлоге за подизање нивоа конференције с циљем афирмације ресурса Града Требиња, шире регије и Републике Српске у цјелини.

Учесници састанка били су и директор Туристичке организације Града Требиња Марко Радић, те представници енергетског сектора – извршни директор за економско-правне послове у Електропривреди РС доц. др Благоје Шупић, генерални директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић, технички директор ХЕТ-а Илија Таминџија и извршни директор Термоелектраене Гацко Боро Вујичић.

Детаљне инфоормације о конференцији могу се видјети на званичном сајту http://www.irmes2017.ac.me.