У Ректорату УИС-а одржан састанак представника конзорцијума Европске мреже предузетништва Републике Српске

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан састанак представника конзорцијума Европске мреже предузетништва Републике Српске (ЕЕН) гдје се разговарало о организовању „Форума о интернационализацији пословања“ за који је планирано да се одржи 3. новембра у Источном Сарајеву.

Руководилац Одјељења за координацију ЕЕН Републике Српске Бојан Ћудић рекао је да је Европска мрежа предузетништва Републике Српске креирана од стране Европске комисије, а да су чланови ове асоцијације Привредна комора Републике Српске, Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Бањој Луци и Иновациони центар Бања Лука, те Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа као координатор конзорцијума.

„Централни догађај за ову годину ће управо бити Форум о интернационализацији пословања, а у оквиру тог догађаја намјеравамо организовати пословне сусрете привредника из Републике Српске са предузећима из Европе. Намјера нам је да позовемо представнике 17 до 20 земаља из Европе, али и шире, који би позвали предузећа из својих земаља да учествују у пословним сусретима“, истакао је Ћудић.

Напомињући да је већ договорено партнерство са Европском мрежом предузетништва Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије и Шведске, Ћудић је рекао да су у току разговори са Европском мрежом предузетништва Русије, Кине, Њемачке и још неких европских земаља.

Концепт Европске мреже предузетништва покренут је још 1987. године од стране Европске комисије. Тренутно функционише у 60 земаља свијета, а чини га више од 600 различитих развојних агенција, привредних комора, универзитета, технолошких бизнис-паркова итд. Ријеч је о стандардизованом сету инструмената за подршку развоју предузећа и предузетништва.

Европска мрежа предузетништва је финансирана од стране два најзначајнија програма Европске комисије за подстицање развоја предузећа – „COSME“ и „HORIZON 2020“.

„Европска мрежа предузетништва Републике Српске је чланство у овој организацији обезбиједила још 2014. године, а ове године смо коначно добили и средства за финансирање наших активности из ова два најзначајнија програма Европске комисије“, истакао је Ћудић, који је и представник Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Он је напоменуо да постоји и Европска мрежа Федерације БиХ која подржава предузећа и активности на развоју предузетништва у овом ентитету.

Састанку у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали су и ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић, проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Перица Гојковић, предсједник Управног одбора УИС-а Ратко Ђуричић, директор Иновационог центра Бања Лука Драго Гверић, замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић, Гордана Вишекруна из Привредне коморе Републике Српске, Милена Љубичић и Марко Какућа из Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа, те Тодор Обрадовић и Јелена Мићић са Универзитета у Источном Сарајеву.