Свечано отворен Осми интернационални фестивал хармонике “Акоредеон арт”

У амфитеатру Електротехничког факултета, концертом ансамбла „Solisti di sud“, вечерас је свечано отворен Осми интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт“.

Присутнима се обратио ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић нагласивши чињеницу да је Музичка акдемија постала препознатљивија у свијету захваљујући овом фестивалу. Такође, ректор Грујић је зажелио гостима, члановима жирија и такмичрима угодан боравак на Универзитету у Источном Сарајеву.

Декан Музичке академије у Источном Сарајеву проф. мр Дражaн Косорић рекао је да су организатори фестивала Универзитет у Источном Сарајеву, Музичка академија и Асоцијација за његовање академске музике “Нови звук”.

Он је додао да је такмичарски дио програма ове године проширен, јер је додато неколико категорија камерних ансамбала и оркестара хармонике, али да није запостављен ни ревијални дио програма, који ће и ове године бити веома богат.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић нагласила је да је Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт” постао једнa од најважнијих музичких манифестација у Републици Српској, као и да Министарство просвјете и културе већ годинама препознаје истрајност организатора у намјери да сваке године унапређује и побољшава квалитет ове манифестације.

Фестивал је свечано отворио градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић који је, обраћајући се окупљенима, рекао да Град и Универзитет заједно расту и развијају се, јер су у приближно вријеме и основани.

Он је нагласио да у развоју ове установе посебно мјесто заузима Музичка академија, која је “бисер Универзитета у Источном Сарајеву”.

У оквиру фестивала биће одржана такмичења солиста, камерних ансамбала и оркестара хармоника, предавања и концерти еминентних педагога и умјетника свјетског реномеа.

Осми интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт” трајаће до петка, 2. јуна, када ће бити и проглашење побједника.