У сусрет јубилеју – 25 година Универзитета у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву ове године обиљежава свој сребрни јубилеј – 25 година постојања. Јубилеј ће бити обиљежен на Дан Универзитета – 24. маја, низом свечаности, најавио је данас ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић.

Ректор Грујић је на конференцији за новинаре одржаној у Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву рекао да је Универзитет непрекидно развијао свој научно-истраживачки рад, те да скромни Универзитет, какав је био непосредно послије оснивања, 25 година касније представља једно од средишта академског живота у БиХ са највећим бројем објављених научних радова у престижним научним часописима.

Подсјећајући да је УИС у почетку имао проблем са наставним кадром, ректор Грујић је истакао да је постигнут огроман напредак, те да је данас више од 75 одсто наставног и научног кадра у сталном радном односу на Универзитету.

Универзитет се може похвалити савремено опремљеним лабораторијама, од којих су неке јединствене на простору бивше Југославије, као и веома развијеном сарадњом са реалним сектором јер постоји обострани интерес за то.

УИС је успјешан и на пољу међународне размјене студената и наставног особља, као и у спровођењу неколико десетина међународних пројеката у сарадњи са више стотина универзитета у свијету.

Према ријечима ректора Грујића, Универзитет у Источном Сарајеву је поносан на сарадњу остварену са кинеским универзитетима, нарочито са Пекиншким универзитетом за стране језике који има студијски програм српског језика, те ће наставници са УИС-а боравити као гостујући предавачи на овом престижном кинеском универзитету. Студенти из Кине ће у оквиру студентске размјене боравити на УИС-у, што је први пут да се реализује таква сарадња са универзитетом у БиХ.

Ректор Грујић је рекао да је један од циљева Универзитета подмлађивање наставног кадра, те да ће из тих разлога бити формиран и „Ректоров фонд за помоћ младим истраживачима“.

„Универзитет не смије стати! Стајање значи назадовање јер други иду брзо“, поручио је ректор Грујић.

Проректор за културу, умјетност и спорт УИС-а проф. мр Сандра Ивановић истакла је да свих 15 факултета и 2 академије Универзитета у Источном Сарајеву свих 25 година постојања промовишу Универзитет на најбољи начин како кроз научне конференције, тако и преко културних и умјетничких манифестација, по чему је УИС препознатљив на домаћем и међународном плану.

„О томе свједоче и бројни споразуми који су потписани са многим универзитетима, факултетима и академијама, не само у Европи, већ и у свијету“, нагласила је проректор Ивановић.

Како је навела, Универзитет ће током цијеле године низом манифестација обиљежити значајан јубилеј – 25 година постојања УИС-а, а централне свечаности одржаће се 23. и 24. маја у Источном Сарајеву.

У оквиру обиљежавања Дана Универзитета, 23. маја са почетком у 20 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево одржаће се премијера опере Станислава Биничког „На уранку“, у извођењу професора и студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

„Овакав културни догађај организује се по први пут на нашим просторима и велико нам је задовољство што ће Универзитет и на овај начин допринијети промовисању културе и домаћег умјетничког стваралаштва у Републици Српској“, рекла је проректор Ивановић.

Она је најавила да ће у великом амфитеатру Електротехничког факултета у Источном Сарајеву 24. маја са почетком у 11 часова бити одржана промоција доктора наука, у оквиру које ће бити промовисан и почасни доктор наука Миломир Нинковић.

Свечана академија поводом обиљежавања Дана Универзитета одржаће се 24. маја са почетком у 17 часова, такође у великом амфитеатру ЕТФ-а.

„Угостићемо бројне уважене домаће и госте из иностранства, представнике академске заједнице, јавног и политичког живота. Том приликом биће додијељене награде и признања Универзитета. У умјетничком дијелу програма представиће се вишеструко награђивани хор Смјера за црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића, као и Академски хор Музичке академије под руководством диригента Огњена Бомоштара“, навела је проректор Ивановић.

У умјетничком дијелу свечане академије на Дан Универзитета наступиће и реномирани пијаниста Бартоломеј Станковић, сопран Клаудија Кркотић и лауреат међународних такмичења – квинтет хармоника „Акордеус“.