На Факултету за производњу и менаџмент Требиње одржан семинар о значају соларне енергетике

На Факултету за производњу и менаџмент Требиње у петак, 12. маја, одржан је семинар „Стање и могућности развоја соларне енергетике у Србији“, коме су присуствовали студенти и професори овог  Факултета и Факултета техничких наука из Новог Сада.

Семинар, који представља једну у низу заједничких активности у оквиру сарадње два факултета, водио је проф. др Владимир Катић, продекан Факултета техничких наука Нови Сад и шеф Катедре за енергетску електронику и претвараче. Професор Катић представио је потенцијал и стартегију развоја соларне електроенегетике у Србији.

Директор Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације ФТН-а доц. др Борис Думнић говорио је о својим искуствима у раду и пројектовању соларних електрана у Србији, као и о исплативости соларне енергије, док је доц. др Драган Милићевић презентовао принципе пројектовања соларних електрана. Као примјер добре праксе, предавачи су представили више електрана из Србије, чији су пројектанти били тимови са ФТН-а.

Студенти студијског програма Чисте енергетске технологије ФТН Нови Сад одржали су предавање о могућности смањења емисије угљен-диоксида, те појаснили колико је чиста енергија из фотонапонских електрана.

Након предавања, студенти и професори са ФТН-а обишли су лабораторије на Факултету за производњу и менаџмент Требиње и упознали се са њиховим радом и функционисањем.

Учесници семинара посјетили су хидроелетране на Требишњици и брани Гранчарево.