Универзитет – стратешки и национални интерес Града Источно Сарајево

У просторијама Града Источно Сарајево данас је одржан састанак представника Универзитета у Источном Сарајеву и градске власти на коме се разговарало о стању на овој високошколској установи.

Састанку су присуствовали градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, предсједник Скупштине града Мирослав Лучић, замјеник градоначелника Данко Вучетић, проректор за  науку, истраживање и развој УИС-а проф. др Славиша Мољевић и декани свих факултета из Источног Сарајева.

Констатовано је да је сарадња градских власти и Универзитета изузетно добра, да је Град Источно Сарајево у протеклом периоду у значајној мјери подржавао рад Универзитета, одржавање манифестација, научних конференција и скупова које су организовали факултети, као и да је финансијски, у складу са могућностима и надлежностима, помагао Универзитет.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је Универзитет у Источном Сарајеву стратешки и национални интерес свих у овом граду, те да му треба посветити посебну пажњу.

„Желимо да разговарамо о питањима која су важна за Универзитет, до оне мјере до које сежу наше надлежности и на начин на који можемо да допринесемо побољшању стања на Универзитету. Циљ градских власти јесте јак Универзитет јер, свјесни смо тога, да без Универзитета нема будућности на овим просторима“, рекао је Вуковић.

Он је истакао да представнике градске власти забрињава пад броја уписаних студената на факултетима, те најава гашења одређених студијских програма.

„Сматрамо да Универзитет не може функционисати на принципима тржишта, нити смије да долази до укидања студијских програма који нису ‘исплативи’. Морамо да се, у том смислу, одредимо и јасно ставимо до знања да је Универзитет са свим својим студијским програмима наш национални интерес“, истакао је Вуковић.

Проректор Мољевић је изразио захвалност представницима власти Источног Сарајева на досадашњој подршци, истичући да је сарадња у протеклом периоду била веома усјешна и да ће тако бити и убудуће.

Декани су упознали представнике градског руководства са проблемима који оптерећују рад факултета и високог образовања. Констатовано је да би представници локалних власти са представницима Универзитета требало да заједнички дјелују и наступају како би се допринијело побољшању стања и указало на значај Универзитета за цијелу ову регију.

На састанку је закључено да је потребно увођење стимулативне уписне политике, заустављање негативних процеса који коче развој факултета и узрокују стагнацију у области научно-истраживачке дјелатности.

Извор – сајт Града Источно Сарајево