Четврт вијека Универзитета у Источном Сарајеву

Универзитет у Источном Сарајеву ове године обиљежава четврт вијека постојања и рада. Овај значајан јубилеј Универзитет ће обиљежити на Дан Универзитета, 24. маја, свечаном академијом и промоцијом доктора наука.

Већ 25 година Универзитет пружа младим људима шансу да уђу у свијет науке, умјетности, знања и иновација у десет градова у којима су смјештени факултети и академије (Требиње, Фоча, Пале, Источно Сарајево, Власеница, Сребреница, Зворник, Бијељина, Брчко, Добој). На Универзитету у Источном Сарајеву студенти се образују и оспособљавају да постану кључни дио развоја и прогреса источног дијела Републике Српске, БиХ и шире.

Дислоцираност факултета и академија посебна је специфичност нашег Универзитета, што пружа могућност младим људима да наставе школовање на овој високошколској установи и без напуштања својих мјеста становања.

УИС представља једно од средишта интелектуалног живота Републике Српске и БиХ. Наставу на нашем Универзитету тренутно похађа више од 13.000 студената, а од оснивања УИС-а, студије је завршило око 18.000 студената.

Студијски програми нашег Универзитета прате савремене научне трендове и научна сазнања, а настојимо да их што више ускладимо са актуелним кретањима на тржишту рада и усагласимо са потребама привредног окружења.

Универзитет у Источном Сарајеву баштини традицију једне од првих високошколских институција у БиХ – Богословије у Сарајеву која је основана 1882. године и у којој су се, осим богословских, изучавали и световни предмети. Као прва српска висока школа у БиХ, Богословија у Сарајеву представља матицу Универзитета у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву, под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске, основан је 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске. Наставни процес почео се изводити на првих пет факултета у октобру академске 1993/94. године.

Почетни назив Универзитета промијењен је исте 1992. године у Универзитет у Српском Сарајеву како се називао све до 2006. године када је, у складу са Болоњским процесом, Универзитет преименован у Универзитет у Источном Сарајеву. УИС од академске 2007/08. године представља интегрисани универзитет са статусом правног лица и у свом саставу има 15 факултета и 2 академије.

Након оснивања Универзитета у Источном Сарајеву прије четврт вијека, развој ове високошколске установе нарочито су помогли Универзитет у Бањој Луци и универзитети из тадашње Савезне Републике Југославије.

Свјесни чињенице да носиоци друштвеног прогреса могу бити само кадрови који посједују одговарајуће знање и који су спремни да преузму одговорност за развој друштва, трудићемо се да у наредном периоду на још виши ниво подигнемо квалитет знања које нуди Универзитет у Источном Сарајеву.