Представници УИС-а на тренингу о интернационализацији високошколских установа у оквиру STINT пројекта

У оквиру међународног Еразмус + пројекта „Јачање интернационализације на високошколским установама у БИХ“ протекле седмице у Порту, на Политехничком институту одржана је практична радионица пројектним партнерима из Босне Херцеговине, међу којима су били и представници Универзитета у Источном Сарајеву.

Представници Политехничког института Порто на практичној радионици представили су интернационализацију овог Универзитета у цјелини, и то посебно сектор међународне сарадње, истраживачки сектор, као и осигурање квалитета у интернационализацији, док су представници пројектних партнера имали прилику видјети како функционише другачији систем са интернационализацијом као кључним приоритетом у свим сегментима дјеловања.

У пројекту STINT учествују сви јавни универзитети у Босни и Херцеговини, као и три универзитета из држава Европске уније KU Leuven University (Белгија), Buckingamshire New University (Уједињено КраЉевство Велике Британије и Сјеверне Ирске) i Politechnico do Porto (Португал).

Пројектни партнери су и Министарство просвјете и културе Републике Српске, Федерално министарство образовања и науке, Агенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета Босне и Херцеговине (HEA), Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске (HEAARS), те Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања (CIP).

На практичној радионици одржаној у Порту од 2. до 6. априла Универзитет у Источном Сарајеву представљали су проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, координатор за осигурање квалитета мр Ненад Марковић, координатор за међународну сарадњу Слободанка Круљ и студент Факултета пословне економије Марко Тешић.

Координатор STINT (Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education) пројекта је KU Leuven, а координатор активности партнера из Босне и Херцеговине је Универзитет у Источном Сарајеву.

Током три године, колико пројекат траје, предвиђено је низ појединачних и заједничких активности партнера у пројекту којима је циљ већа интернационализација јавних универзитета, те ефикаснији и квалитетнији поступак признавања страних високошколских квалификација.

Више детаља о пројекту, партнерима и активностима можете видјети на: http://stint-project.net/.