Такмичење за Најбољу технолошку иновацију подстиче младе да се баве иноваторством

Презентација такмичења за Најбољу технолошку иновацију одржана је данас на Електротехничком факултету /ЕТФ/ у Источном Сарајеву.

Портпарол Министарства науке и технологије Републике Српске Драгана Рађен истакла је да је циљ такмичења промоција бављења иноваторством и пружење могућности људима да покрену сопствени бизнис.

Према њеним ријечима, постоји више примјера људи који су захваљујући свом иноваторству обезбиједили егзистенцију за породице и запослили нове раднике.

„Најважније је што подстичемо младе да се такмиче са својим иновацијама. Осим награда, немјерљиво је и искуство које такмичари стичу пријавом, а ради се о едукацији, стручним тренинзима, као и о томе како да своју идеју уобличе и пласирају на тржиште“, рекла је Рађенова.

Асистент на Електротехничком факултету Огњен Бјелица, који је на прошлогодишњем такмичењу са тимом „ETFUIS“ и иновацијом „Pay Later Parking System – PLPS“ освојио прву награду у категорији студентских тимова, поручио је да је учешће на такмичењу било изузетно корисно.

„Имали смо прилику да покушамо направити коначан производ и да провјеримо да ли наш производ можемо пласирати на тржиште. Ове године ћемо сарађивати са екипом са Економског факултета како би нам помогли на сегменту успјешног креирања пословног модела, односно пласмана иновације на тржиште“, рекао је Бјелица.

Такмичење се организује једанаесту годину за редом, пријаве су до 20. априла, а могу се пријавити сви који имају реализовану иновацију или иновацију пред реализацијом.

Финале такмичења одржаће се у децембру, наградни фонд је 38.000 КМ, од чега је за финалисте предвиђено 35.000 КМ, а преосталих 3.000 КМ за најбољи студентски и средњошколски тим.

Такмичење за Најбољу технолошку иновацију организује Министарство науке и технологије Републике Српске, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије.