Састанак ректора УИС-а са градоначелником Источног Сарајева

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић разговарао је данас са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем о јачању сарадње Универзитета и Града.

На састанку одржаном у Ректорату констатовали су да је сарадња Универзитета и Града у претходном периоду била успјешна, те да очекују наставак добре сарадње.

Градоначелник Вуковић предложио је интензивирање, као и нове видове сарадње Универзитета у Источном Сарајеву и Града Источно Сарајево, истичући значај Универзитета за Град.

Нагласио је како је неопходно ојачати факултете и студијске програме који дјелују на подручју Источног Сарајева.

Он је понудио све видове сарадње и помоћи око рјешавања питања смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта, те предложио да се Факултет смјести у објекат Спортско-пословног центра „Пеки“ у Палама.

Инсистирајући да је од изузетне важности очување интегрисаног Универзитета у Источном Сарајеву, градоначелник је рекао да је потребно и јачање сарадње у области културе.

Ректор Грујић је истакао да је досадашња сарадња Универзитета са Градом Источно Сарајево била одлична, те изразио увјерење да ће такав тренд бити настављен. Нагласио је да постоји добра сарадња Универзитета са свим општинама у којима дјелује Универзитет, а нарочито са општинама у саставу Града Источно Сарајево, као и са самим Градом.

Ректор је истакао да су у претходном периоду општине у саставу Источног Сарајева као и сам Град пружили значајну помоћ и подршку у санацији и адаптацији објеката Универзитета.

Он је оцијенио да Универзитет у Источном Сарајеву има стратешку улогу за развој источног дијела Републике Српске.

Према ријечима ректора, Универзитет у Источном Сарајеву је у претходним годинама достигао завидан ниво развоја и налази се у рангу са државним универзитетима у БиХ и региону.

Напомињући да је у оквиру стратегије развоја Универзитета у Источном Сарајеву, у наредних пет година, фокус на јачању постојећих факултета и студијских програма, ректор Грујић је рекао да се интензивно ради и на подизању квалитета наставног процеса и научно-истраживачког рада, као и јачању кадровских потенцијала на постојећим факултетима.

Такође, информисао је градоначелника да су значајна средства уложена у модернизацију лабораторија и да су побољшани услови научно-истраживачког и наставног рада УИС-а.

Састанку је присуствовао и проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ранко Божичковић који је и предсједник Савјета за развој високог образовања у Влади Републике Српске.

Проректор Божичковић је изразио наду да ће у оквиру активности Савјета за развој високог образовања и ресорног министарства бити подржани приједлози УИС-а у вези са организацијом наставе, подизањем квалитета наставе и очувањем интегрисаног Универзитета у Источном Сарајеву.