Предавање „Енергетска обнова зграда“ професора Бранислава Живковића

У организацији Факултета за производњу и менаџмент Требиње, Града Требиња и Инжењерске коморе Републике Српске професор Бранислав Живковић са Машинског факултета из Београда одржао је предавање на тему „Енергетска обнова зграда“.

Предавање је одржано у требињском Културном центру у сриједу, 5. априла.

Професор Живковић је истакао да је веома задовољан резултатима енергетског пројекта у Требињу у који је укључена зграда Академије ликовних умјетности, Студентског дома и Факултета за производњу и менаџмент.

„Веома сам поносан на оно што је урађено у Требињу, од измјене пројекта, извођења, до пуштања у рад. У свему сам учествовао заједно са фирмом ‘Гријање инвест’ из Пала и могу да кажем да сам презадовољан резултатима“, рекао је професор Живковић.

Он је појаснио да је велики број зграда на овом подручју грађен у периоду од 1950. до 1980. године када није коришћена термичка изолација па су то енергетски врло лоше зграде.

„Према европској директиви, као и уговорима које смо потписали са Европском унијом, ми смо дужни да одређене врсте зграда обнављамо енергетски“, рекао је професор Живковић.

Декан Факултетa за производњу и менаџмент Требиње проф. др Душан Јокановић рекао је да је ова високошколска установа у завршници пројекта „Енергетске ефикасности“, те да је у оквиру тог пројекта реализовано више активности на пољу енергетске обнове и ефикасности.

Он је појаснио да је урађена топлотна изолација фасадних зидова и међуспратне таванске конструкције, уградња топлотних пумпи и соларног система, као и ревитализација система расвјете уградњом LED расвјете.

Декан Јокановић је оцијенио да су корисна предавања овог типа јер је професор Живковић, који је био укључен у пројекат,  врстан стручњак у овој области.

Богато искуство професора Живковића у области термотехнике огледа се у преко 80 публикованих научно-стручних радова и у реализацији преко 100 главних или идејних пројеката термотехничких инсталација у објектима различитих намјена. Водио је пет међународних пројеката и учествовао у реализацији још осам. Обављао je и функцију замјеника главног и одговорног уредника часописа „КГХ“ Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије.