Одржан састанак ректорских колегијума два јавна универзитета у Републици Српској

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан редован заједнички састанак ректорских колегијума Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци.

Најужа руководства два јавна универзитета, предвођени ректорима проф. др Радославом Грујићем и проф. др Миланом Матаругом, разговарали су о бројним темама од заједничког интереса, акцентујући уписну политику академске 2017/2018. године.

Ректор УИС-а проф. др Радослав Грујић рекао је како је договорено да се иступи са приједлогом да први квалификациони рок буде 19. јун, други квалификациони рок крајем августа или почетком септембра, док ће факултети који не испуне квоте, односно потребан број студената, моћи расписати и трећи уписни рок крајем септембра.

Ректори су се усагласили да би програми на које се упише мали број студената могли бити замрзнути, те да ће моћи да се покрену када се за то створе услови.

Ректор Грујић је истакао да ће руководства два јавна универзитета предложити да критеријум уписа буде Правнилник о нормативима и стандардима који је дефинисао минималан број студената по различитим студијским програмима, у оквиру којег Министарство просвјете и културе финансира минималан број студената у одређеној групи и у коначници доноси одлуку.

Како је истакао, у претходном периоду руководство УИС-а разговарало је са деканима факултета о реалном броју уписаних студената и  приједлог је упућен Министарству.

„Ове године уписна квота је мања за неких 400 до 500 студената у односу на претходну академску годину. Имаћемо простора да на први циклус упишемо 2.400 студената, на други 600 и на трећи циклус нешто мање од 100 студената. Посебно смо урадили корекцију уписа ванредних и страних студената“, додао је ректор Грујић.

На данашњем састанку разговарало се и о студијским програмима на енглеском или неком другом свјетском језику.

„Током наредних годину дана заједно ћемо припремити студијске програме на енглеском језику, те предложити Министарству на лиценцирање. Прије свега, истражићемо који су то студијски програми за које су страни студенти заинтересовани, али и да видимо наше капацитете, прије свега професоре који могу да изводе наставу на енглеском језику. Настава би се изводила на једном од јавних универзитета“, истакао је ректор Грујић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга рекао је да ће крајем априла организовати активност „Дан отворених врата“ на факултетима, гдје очекују доста матураната и да ће анализирати колика је заинтересованост средњошколаца за упис на овај Универзитет.

„Универзитет у Бањој Луци уписује студенте на 57 студијских програма и очекујемо од вијећа факултета да нам у наредном периоду доставе минималан број студената који је финансијски оправдан да би један студијски програм могао функционисати, као и максималан број да би се настава могла квалитетно организовати. Такође, разговарамо и о тзв. суфинансирању категорије број 2, гдје ћемо за оне студенте који инсистирају да студирају одређене студијске програме, а универзитети не препознају финансијску оправданост, омогућити тим студентима да студирају, али самим тим и школарина би била већа“, поручио је ректор Матаруга.

Према његовим ријечима, данас се разговарало и о новом Правилнику о пракси студената, који би био заједнички за оба универзитета и јасно би дефинисао шта се очекује од студената, гдје могу реализовати практичну наставу а да им та пракса буде вреднована и уђе у коначан успјех.

Ректори су истакли да су финансијску 2016. годину успјешно завршили, иако је било одређених финансијских потешкоћа, те да су захваљујући подршци ресорног министарства и Владе Републике Српске ти проблеми ријешени и дуговања оба универзитета измирена.

Такође, на данашњем састанку је истакнуто да у 2018. години предстоји реакредитација универзитета, као и акредитација студијских програма.