Започети тренинзи о интернационализацији високошколских установа у оквиру STINT пројекта

На Универзитету “KU Leuven” у Генту у Белгији од 13. до 16. марта одржана је практична радионица пројектним партнерима из Босне и Херцеговине у оквиру међународног Еразмус плус пројекта „Јачање интернационализације на високошколским установама у БиХ“ (Strenghtening of Internationalization in Bosnia and Herzegovina Higher Education – STINT).

Представници Универзитета “KU Leuven” представили су интернационализацију овог Универзитета у цјелини, посебно сектор међународне сарадње, истраживачки сектор, заједничке дипломе, Аренберг докторску школу, међународни пројект менаџмент, истраживачку политику, осигурање квалитета, признавање квалификација, сервисе за континуирану едукацију, мобилност особља и студената, као и искуства студената у програмима мобилности и представљање студентских организација и њиховог рада са искључивим фокусом на интернационализацију.

Представници пројектних партнера имали су прилику да стекну дојам о функционисању једног уређеног система са интернационализацијом као кључним приоритетом у свим сегментима дјеловања.

На овој практичној радионици Универзитет у Источном Сарајеву представљали су проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, координатор за осигурање квалитета мр Ненад Марковић и студент Педагошког факултета Дејан Петровић.

У пројекту STINT учествују сви јавни универзитети у Босни и Херцеговини, укључујући и Универзитет у Источном Сарајеву, као и три универзитета из држава Европске уније: “KU Leuven” –  Универзитет из Лувена (Белгија), “Buckingamshire New University” – Нови универзитет из Бакингемшајера (Уједињено КраЉевство Велике Британије и Сјеверне Ирске) и “Instituto Politechnico do Porto” – Политехнички универзитет Порто (Португал).

Пројектни партнери су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Федерално министарство образовања и науке, Агенција за развој високог образовања и обезбјеђење квалитета Босне и Херцеговине (HEA), Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске (HEAARS), те Центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања (CIP).

Током три године, колико пројекат траје, предвиђен је низ појединачних и заједничких активности партнера у пројекту којима је циљ већа интернационализација јавних универзитета, те ефикаснији и квалитетнији поступак признавања страних високошколских квалификација.

Координатор STINT пројекта је Универзитет из Лувена, а координатор активности партнера из Босне и Херцеговине је Универзитет у Источном Сарајеву.

Више детаља о пројекту, партнерима и активностима доступно је на страници: http://stint-project.net/.