Одржан састанак ректорских колегијума Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци

На Универзитету у Бањој Луци данас је одржан заједнички састанак ректорских колегијума Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци.

Састанку је, поред најужег руководства два јавна универзитета на челу са ректорима проф. др Радославом Грујићем и проф. др Миланом Матаругом, присуствовао и министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић.

На састанку се разговарало о бројним темама од заједничког интереса, док је највише пажње посвећено уписној политици у академској 2017/2018. години, односно дефинисању уписних квота.

Учесници састанка усагласили су се да је на два јавна универзитета у Српској дошло до хиперпродукције студијских програма на првом циклусу, којих је тренутно више од 300. Закључено је да не би требало уводити нове студијске програме, осим уколико на томе не инсистира привреда Републике Српске. На састанку је напоменуто да не би требало искључити ни могућност да се на поједине студијске програме у академској години не уписују студенти.

Учесници састанка су сагласни да би коначном дефинисању уписне политике за наредну годину требало да претходи опсежна анализа потражње за појединим кадровима и оправданости уписа на свим лиценцираним студијским програмима. Предложено је и организовање састанка са представницима универзитета у окружењу како би послије тога, крајем марта, услиједио поновни заједнички састанак руководстава два јавна универзитета у Српској и ресорног министарства.

Једна од тема на данашњем састанку у Бањој Луци била је и повлачење из процедуре Приједлога закона о високом образовању. Констатовано је како је неопходно што прије формирати експертску радну групу која би, уз уважавање оног што је било добро у ранијем предлогу, интензивно радила на усаглашавању ставова. Експертска група би требало да понуди ново рјешење које би за шест мјесеци било спремно за враћање у процедуру.

На заједничком састанку ректорских колегијума разговарало се и о финансирању јавних универзитета. Разматрани су нови модели за стицање већих властитих прихода Универзитета, прије свега кроз унапређење научно-истраживачког рада и трансфер знања на релацији универзитет – привреда. Разматране су и висине школарина, као и неопходност ревидирања постојећег Правилника о стандардима и нормативима за финансирање јавних високошколских установа.

Учесници састанка су дискутовали и о лиценцирању високошколских установа у Републици Српској, односно измјени уредбе којом су дефинисани услови за оснивање и почетак рада високошколских установа. Теме разговора су биле и лиценцирање студијских програма, сарадња два јавна универзитета, међусобна размјена професора и друга питања од заједничког интереса.

Поред ректора Грујића, Универзитет у Источном Сарајеву су на данашњем састанку представљали проректор за наставу проф. др Ранко Божичковић, проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Бранко Крсмановић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић и генерални секретар УИС-а Равијојла Ђуричић.