Одржан састанак представника УИС-а и Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржан састанак представника Универзитета са представницима Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске на којем се говорило о процесу реакредитације Универзитета, као и о заједничким настојањима да се акредитује што већи број студијских програма.

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Мирослав Бобрек рекао је да је циљ састанка са представницима УИС-а, одговорним за креирање и ревизију студијских програма који се изводе на Универзитету, био усаглашавање приступа и методологије за предстојећу акредитацију студијских програма.

Напомињући да је Универзитет као институција акредитован и да акредитација истиче 2018. године,  Бобрек је рекао да је позитиван аспект то што Универзитет у Источном Сарајеву већ више година ради поступак самоевалуације студијских програма, те да запослени на Универзитету одлично познају тај процес.

„Процјена је да су студијски програми који су прошли самоевалуације већ спремни за акредитацију. Остаје отворено питање на који начин формално документовати и доказати тај ниво спремности програма за акредитацију, односно ниво њихове усаглашености са захтјевима европских стандарда“, рекао је Бобрек.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да ресор којим он руководи поставио за циљ да се за вријеме текућег мандата реакредитује Универзитет, као и да се акредитују сви студијски програми.

„Радићемо на томе и апсолутно ће се поштовати принцип од најбољег ка најлошијем. Кренућемо прво са најбољим студијским програмима, оним који су најбољи по свим објективним параметрима, али наравно да ће одлука о томе бити донијета у консензусу са ректорским тимом и тимом декана Универзитета“, рекао је проректор Бокоњић.

Како је навео, тренутно се ради на изради нових самоевалуционих извјештаја и у тај процес ће бити укључени и обрасци који су на данашњем састанку са представницима Агенције за акредитрацију усвојени, а након разговора са деканима биће усаглашено који би програми били спремни да се 2018. године акредитују заједно са реакредитацијом УИС-а.

„За оне који буду спремни, заједно са Агенцијом, организоваћемо процес реценције тих студијских програма у току јесени да их провјеримо још једанпут прије званичног процеса акредитације, а уколико буде програма за које не може да се заврши процес припреме за акредитацију до универзитетске акредитације, трудићемо се да до краја 2018. и почетка 2019. године кроз акредитације других студијских програма са других универзитета организујемо њихову акредитацију“, закључио је проректор Бокоњић.