Додијељен сертификат ISO 9001:2015 научно – истраживачким центрима Универзитета у Источном Сарајеву

Два научно-истраживачка центра Универзитета у Источном Сарајеву – Центар за технологију производње хране и Центар за квалитет, метрологију и стандардизацију, данас су званично добили сертификат ISO 9001:2015 којим се потврђује да раде у складу са овим међународним стандардом, који је свјетски најпопуларнији стандард за систем управљања квалитетом.

Ректору Универзитета проф. др Радославу Грујићу, у просторијама Ректората, сертификат је уручио проф. др Радомир Радовановић који је представник агенције „DAS SЕЕ“ акредитоване од стране британске акредитационе куће „UKAS“.

Ректор Грујић истакао је да је овај сертификат од изузетне важности за УИС и научно-истраживачке центре, те да очекује да у наредне двије године Универзитет у цјелини добије овај сертификат, као и међународну акредитацију.

“Након овог уручења слиједи укључење осталих пет центара Универзитета у исте процедуре, те се надамо да ће и они добити сертификате до идуће године у ово вријеме, када очекујемо и надзорни аудит за два центра која су данас добила сертификат. Очекујемо да ће центри наставити да раде у складу са оним што гарантује сертификат 9001:2015”, поручио је ректор Грујић. Sertifikat UIS-u

Проф. др Радомир Радовановић изразио је посебно задовољство што се дио Универзитета прије сертификације изложио озбиљном и мукотрпном раду да би испоштовали захтјеве стандарда ISO 9001.

“Универзитет у Источном Сарајеву имао је и додатни задатак, а то је да се прилагоди захтевима најновије верзије стандарда ИСО 9001, који је објављен тек 2015. године, а за који стручњаци сматрају да ће трајати најмање 10 до 15 година”, рекао је Радовановић.

Напомињући да је са задовољством оцјењивао научно-истраживачке центре Универзитета у Источном Сарајеву, професор Радовановић је рекао како је увидио са колико елана су запослени приступилу увођењу  стандарда ISO 9001:2015“ .

„Универзитет је смогао снаге да своје укупно пословање, не само питање квалитета услуга него и  укупно функционисање, усклади са захтевима овог стандарда који су врло озбиљни и ригидни. Током оцењивања имао сам одређних сугестија за унапређење, будући да сам и ја човек са универзитета, да познајем тај посао добро као и то да системи менанџмента захтевају стална унапређења“,  истакао је Радовановић.

Он очекује да ће се овим центрима, који су успоставили систем документованих информација, прикључити и други центри који су дио Универзитета, јер сада имају одређену матрицу по којој могу да раде.

“Сви који буду приступали мораће да испоштују основне процедуре и правила понашања, уз документовање одговарајућих специфичних активности које ће обављати у оквиру својих центара”, закључио је Радовановић.