Меморандум о разумијевању између УИС-а и „Northeast Forestry University“ из Кине

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић 14. децембра потписао је Меморандум о сарадњи са „Northeast Forestry University“ из Кине, с циљем промоције пријатељства између два универзитета и развоја сарадње у области образовања, научног истраживања и других поља од заједничког интереса.

У оквиру споразума предвиђена је размјена студената, академског материјала, сарадња у организацији међународних семинара, воркшопова (workshops) и научних истраживања  у областима од интереса за обје стране.

Ово је оквирни споразум чија је сврха да опише природу сарадње и да сугерише смјернице за будуће споразуме који се односе на специфичне активности планиране од стране факултета, односно универзитета који су обухваћени овим меморандумом.

„Northeast Forestry University“ – НЕФУ је највећи кинески национални центар за обуку кадрова у развијеним наукама које се односе на шумарство. Основан је 1952. године, а настао је комбинацијом Џеђианг универзитета (Zhejiang University) и одјељења за шумарство НЕФУ Пољопривредног факултета.

НЕФУ се налази у граду Харбину, у центру региона са највећим кинеским државним шумама. Његов кампус простире на више од 136 хектара са наставним зградама, научно-истраживачким лабораторијама и просторима за вјежбање, а наставу похађа више од 28.000 студената различитих профила.

НЕФУ је мултидисциплинарни универзитет, док је шумарство његова основна област и пружа јединствену специјализацију у шумарском инжењерингу. Такође, нуди и специјализације за шумарске аспекте пољопривреде, науке, технике, економије, менаџмента, либералних умјетности и права.