Меморандум о разумијевању између УИС-а и Пекиншког универзитета за стране језике

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић данас је потписао Меморандум о разумијевању са Пекиншким универзитетом за стране језике (Beijing Foreign Studies University) с циљем унапређења сарадње између два универзитета, те обављања размјене у различитим областима.

Меморандум подразумијева размјену наставника и научника с циљем академског напретка, размјену студената у периоду од једног или два семестра, заједничку организацију међународних семинара и објављивање радова.

Договорена је сарадња на пољу истраживања у областима од заједничког интереса, размјена академског материјала и информација, као и идентификовање области од заједничког интереса као засебних пројеката за сарадњу.

Пекиншки универзитет за стране језике (Beijing Foreign Studies University) – БФСУ основан је 1941. године и прва је институција специјализована за изучавање страних језика у Кини.

БФСУ је познат и као „колијевка дипломата Народне Републике Кине“, дјелује под директном управом Министарства просвјете НР Кине, а као Универзитет за стране језике има најдужу историју постојања и највећи број студија страних језика у Кини.

На Пекиншком универзитету за стране језике изучава се 67 страних језика и књижевности, новинарство, политика, право, наука менаџмента, инжењерства итд. БФСУ је изњедрио више од 90,000 студената, међу њима и 400 амбасадора и више од 1000 савјетника у амбасадама.

БФСУ је успоставио изузетно академско партнерство са 320 универзитета и образовних институција у 65 земаља. Као један од најбољих кинеских универзитета за подучавање из области кинеског језика и културе, БФСУ је имао водећу улогу у успостављању 15 Конфучијевих института широм свијета.