Тим „Плави хоризонт“ освојио награду за најбољу технолошку иновацију у 2016. години

Награда за најбољу технолошку иновацију у 2016. години вечерас је додијељена тиму „Плави хоризонт“ за иновацију “Уређај за стављање капи у очи“ из области биотехнологије. Најбољем тиму додијељена је новчана награда од 10.000 КМ.

Финале Такмичења за најбољу технолошку иновацију 2016. године у Републици Српској одржано је у Културном центру Источно Ново Сарајево, а награду најбољим иноваторима је уручио министар науке и технологије Јасмин Комић.

Тим Универзитета у Источном Сарајеву „Унистос“ који је презентовао  иновацију „Хоризонтална хидраулична преса 6000 kN са подизним столом 100 kN“ која може да има широку примјену у метало-прерађивачкој и машинској индустрији, освојио је четврто мјесто у укупном пласману, док је према гласовима стручног жирија освојио прво мјесто.

Друго мјесто у финалу Такмичења за најбољу иновацију освојио је  „Sklopy toys“ са иновацијом “Laceboard”, треће „STACHTech“ са иновацијом “Систем за интелигентно управљање уличном расвјетом”, пето „Електро тим“ са иновацијом “Дигитални рекламни дисплеј” и шесто мјесто тим „Матичњак“ са иновацијом “Трајно преносиво постоље за кошницу”.

Специјалну награду за најбољи студентски тим са иновацијом „Pay later Parking Syistem“ освојио је тим Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву „ЕТФУИС“, док је награду за најбољи средњошколски тим освојила је Грађевинска школа из Бање Луке.

Министар Комић је истакао да се за учешће на такмичењу за Најбољу технолошку иновацију 2016. године пријавио до сада рекордан број тимова из Републике Српске – 45 тимова од којих је њих 17 испунило све услове.

„За десет година од како се организује такмичење учествало је преко 200 тимова, док је њих 70 награђено за своје иновације. Сви учесници су учили о бизнис плановима који ће им помоћи да у будућем периоду рекламирају своје компаније и комерцијализују властите иновације. Због тога је неопходно да наше друштво подржи иновације које подижу конкурентност привреде“, поручио је министар Комић.

Организатори Такмичења за најбољу технолошку иновацију уручили су захвалнице институцијама које су помогле одржавање овог већ традиционалног такмичења, а између осталих, захвалница је уручена и Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Наградни фонд такмичења које има за циљ промоцију и популаризацију предузетничких вјештина, иновативних способности и нових технологија је 35.000 КМ.

Шесточлани стручни жири чинили су министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, потпредсједник Привредне коморе Србије Мирослав Милетић, потпредсједник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије Зоран Лазаревић, декан Технолошког факултета Зворник проф. др Миладин Глигорић и иноватор Звјездан Вишт.

Пројекат Такмичење за најбољу технолошку иновацију од 2007. године реализују Министарство науке и технологије Републике Српске и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.