Свечано отворен „Аустријски институт“ у Сарајеву

Свечаном отварању “Аустријског института”, које је уприличено синоћ у Сарајеву, присустовали су финансијска директорица Вера Мацура и проректор за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Славиша Мољевић.

Отварење Инсититута је још један доказ блискости двије државе, Босне и Херцеговине и Републике Аустрије и уједно завршни пројекат у оквиру “Године културе Босна и Херцеговина – Аустрија 2016”.

“Аустријски институт” у Сарајеву, један је од девет који се налазе у свијету и огранак је Аустријског института које је основало аустријско Министарство вањских послова 1997. године, с циљем бољег упознавања других држава о културном насљеђу, али и актуелним дешавањима и развоју културног живота у Аустрији.

Нарочита пажња ће се посвећивати курсевима њемачког језика који су прилагођени узрастима и потребама полазника, укључујући и брзи курс, такозвани “спринт”, намијењен особама које га, због пословних обавеза, морају брзо савладати.

Око 200 сарадника у девет института основаних у седам држава подучава преко 11.000 полазника свих генерација у настави њемачког језика.

Институт је отворио амбасадор Републике Аустрије у Босни и Херцеговини Мартин Памер (Mаrtin Pаmеr).

Такође, синоћ је отворена изложба “Домовина великих кћери”, која се темељи на биографији значајних Аустријанки током посљедњих 200 година, жена које су својим талентом, снагом воље и борбеним духом обиљежиле и обогатиле своју земљу.