Комић: УИС изузетан партнер Министарству науке и технологије Републике Српске

Представници Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором проф. др Радославом Грујићем, у просторијама Ректората данас су угостили министра науке и технологије Републике Српске Јасмина Комића и његове сараднике.

На данашњем састанку говорило се о могућностима укључења Универзитета у Источном Сарајеву у нове области научно-истраживачког рада, као и о Стратегији развоја науке и технологије коју Министарство припремило и у процедури је усвајања.

Према ријечима ректора Грујића, на састанку је било ријечи и о другим прописима који се припремају у Министарству, а нарочито о Правилнику који се односи на издавачку дјелатност, односно рангирање и квалификовање квалитета часописа, научних скупова и других публикација.

„Министра и његове сараднике упознали смо са оним што ми већ радимо на Универзитету, о томе да посебан акценат стављамо на сарадњу са привредом, дакле не комерцијализацију науке, већ истраживање које се може примјетнити у пракси“, истакао је ректор Грујић.

Он је навео да је министра Комића упознао са радом седам центара које је УИС у посљедње двије године формирао, као и о настојањима да ти центри за неколико година постану научно-истраживачки институти.

Ректор Грујић је истакао да су професори са Универзитета у Источном Сарајеву већ традиционално укључени у реализацију низа пројеката које Министарство науке финансира, те изразио захвалност Министарству на помоћи коју је пружило за опремање лабораторија на појединим факултетима и куповину опреме потребне за истраживање.

„Захвални смо и за помоћ при школовању младих кадрова, стипендирање асистената и доктораната, као и за помоћ код међународне размјене наших студената“, рекао је ректор Грујић.

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је како је на данашњем састанку добио потврду о томе да Министарство има изузетног партнера у Универзитету у Источном Сарајеву, те да заједно сарађују на унапређењу научно-истраживачке активности.

„Ми у Министарству смо сада у завршној фази изради Стратегије научног и технолошког развоја у периоду до 2021. године и ту смо да се консултујемо о неким питањима која се посебо вежу за изврсност и квалитет у научно-истраживачком раду, што је један од основних праваца и циљева које смо зацртали у будућем периоду“, рекао је министар Комић.

Говорећи о изврсности у свим погледима научно-истраживачке активности, нарочито у оном који се тиче референтности истраживача, министар Комић је навео да ће се Министарство максимално трудити да подржи научно-истраживачки рад кроз објављивање радова истраживача и професора у престижним часописима, те појављивање на престижним научно-истраживачким скуповима.

„Залагаћемо се да отворимо сва она врата која би требало да обезбједе могућности за финансирање, почев од буџета па преко свих екстерних могућности. Мислим да на том плану имамо добре идеје и надам се  да ћемо успјети кроз овај одличан партнерски однос који смо имали до сада наставити и одличну сарадњу“, закључио је министар Комић.

Састанку у Ректорату су присуствовали проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за науку, истраживање и развој проф. др Славиша Мољевић, проректор за наставу проф. др Ранко Божичковић и предсједник Управног одбора УИС-а проф. др Ратко Ђуричић.