Свечано отворена Конференција “КОМЕТа 2016”

У организацији Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, данас је на Јахорини свечано отворена трећа Конференција са међународним учешћем „КОМЕТа 2016“-“Примијењене технологије у машинском инжењерингу”.

На Конференцији, која ће трајати до 9. децембра у хотелу Бистрица, учествује 211 аутора, односно коаутора радова из девет земаља са 27 универзитета, те шест научно-истраживачких института и 18 привредних субјеката, што истиче њен интеранационални карактер и мултидисциплинарност.

Проректор за наставу проф. др Ранко Божичковић поздравио је учеснике конференције “КОМЕТа” у име Универзитета у Источном Сарајеву, истичући да је поносан на 20 конференција из пет научних области које током једне године организује Универзитет.

Декан Машинског факултета проф. др Ранко Антуновић нагласио је да циљ Конференције јесте да окупи еминентне домаће и свјетске стручњаке из области истраживања и примјене нових технологија и развоја машинских система, те да омогући размјену искустава и знања између академске заједнице и привредних субјеката.

„Ова конференција треба да допринесе повећању конкурентности привреде у региону, јер се производња у развијеним земљама заснива на оптимизацији производних процеса и примјени нових технологија и технолошких рјешења“, рекао је Антуновић.

Продекан за научно-истраживачки рад Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Биљана Марковић истакла је да радовима који ће у наредна три дана бити представљени, Машински факултет настоји да одржи традицију машинског инжењерства на територији БиХ и успостави рационалнију сарадњу са привредом у земљи и окружењу.

„Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву настоји да прати трендове у свијету и да се ти принципи установе у едукативном систему у Републици Српској. Циљ је да студенти који излазе из ове образовне институције адекватно могу конкурисати колегама из окружења“, рекла је проф. др Марковић.

Декан Машинског факултета Универзитета у Београду проф. др Радивоје Митровић истакао је да садашња генерација академске заједнице покушава да представницима власти и привреде наметне концепт нове индустријализације, напомињући да смо били свједоци разорног уништавања оног што се деценијама прије тога стварало у бившој Југославији.

Професор са Факултета електротехнике и рачунарства Свеучилишта у Загребу Славко Крајцар рекао је да конференције попут “КОМЕТа” конференције показују да је и машинско инжењерство дио четврте индустријске револуције која се дешава у времену у ком живимо.

Академик Влатко Долечек поручио је да присуство младих студената на конференцији „добар сигнал да машинско инжењерство иде добрим путем и да ће образовати инжењере за 21. стољеће“.

Поздрављајући учеснике конференције у име представника локалне власти, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић поручио је да је поносан што Универзитет у Источном Сарајеву организује бројне међународне конференције које га чине препознатљивим у свијету.

У оквиру Конференције “КОМЕТа 2016” (Conference on Mechanical Engineering Technologies and Application) до 9. децембра биће представљени производи, опрема и нова технолошка рјешења институција и компанија учесника Конференције.