Одржана конференција “Имплементација Болоњског процеса у БиХ – Трендови и праксе у високом образовању“

У Ректорату Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана годишња HERE конференција под називом “Имплементација Болоњског процеса у БиХ – Трендови и праксе у високом образовању“ коју је организовала национална Еразмус + канцеларија у сарадњи са УИС-ом.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић рекао је да се из излагања експерата HERE групе види да је реформа само у једном дијелу квалитетно урађена, док се у неким сегментима веома касни за европским државама.

Према ријечима ректора Грујића, оваквом структуром универзитета је веома тешко руководити јер законски нису регулисане обавезе свих учесника.

“Можда је грешка направљена у почетку постављања организације универзитета. Стали смо на пола интеграције и тај процес се мора завршити и законским прописима дефинисати. Мислим да и нови приједлог Закона о високом образовању ово питање није ријешио на најбољи начин”, навео је ректор Грујић.

Директор Еразмус + канцеларије у БиХ Суад Мухибић рекао је да је њихов циљ да омогуће да дипломе буду што више признате изван БиХ.

Предсједник групе експерата за реформу високог образовања за БиХ Јелена Старчевић рекла је да су два јавна универзитета у Републици Српској у великој мјери примијенили базичне принципе Болоњске декларације, али и да је пред њима дуг пут усаглашавања система високог образовања са савременим системима у развијеним европским земљама.

Проректор за међународну сарадњу Универзитета у Сарајеву Александра Николић, нагласила је да се у односу на ресурсе којим располаже, БиХ на прави начин носи са изазовима.

Циљ годишње конференције био је да се пренесу знања, вјештине и искуства стечени на међународним HERE тренинг семинарима и студијским посјетама одржаним у 2016. години, као и да се унаприједи сарадња између HERE експерата и релевантних институција из области високог образовања.