Тим ЕТФ-а представио иновацију “W2GO” у оквиру Пројекта запошљавања младих (YEP)

Тим Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, као учесник Пројекта запошљавања младих (YEP), представио је 29. новембра на „yep.ba“ иновацију из области паметних градова “W2GO”.

Ово је други тим Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву који је представио своју иновацију у оквиру YEP-а, а чине га ментор тима – виши асистент Огњен Бјелица, те студенти Милош Стевановић, Драгутин Авдаловић, Миљан Сикимић, Бојан Сукновић и Марко Лацкановић.

Приликом представљања иновације, чланови тима су истакли да студенти електротехнике настоје своје знање примијенити за рјешавање свакодневних проблема.

„Конкретно гдје сад можемо на пиће, клопу или сл. Паметни градови су изузетно актуелни широм свијета, а ми настојимо дати свој допринос и учинити нешто за ширу заједницу корисника“, поручили су чланови тима Електротехничког факултета, напомињући да су тренутно у фази израде презентације и припреме за „Hackathon“.

„Атмосфера је угодна и сви су изузетно мотивисани да се преставе у што бољем свјетлу“, порука је тима Електротехничког факултета.

Други тим Електротехничког факултета, као учесник Пројекта запошљавања младих (YEP), представио је 24. новембра на „yep.ba“  иновацију у области пољопривреде “AgroAdvice“.

Такмичење младих иноватора у развоју иновативних идеја “YEP/IEEE 2016 Ideathon-Hackathon” организује се у оквиру Пројекта запошљавања младих (YEP), уз подршку Владе Швајцарске и у партнерству са међународним Институтом инжењера електротехнике и електронике (IEEE).

У такмичењу учествују студентски тимови са електротехничких, машинских, економских и факултета информационих технологија у БиХ – укупно 13 тимова са 7 факултета из 6 градова у БиХ.

Сваком тиму додијељен је ментор (професор или асистент) са матичног факултета.

Циљ такмичења је развој иновативних идеја које рјешавају значајне проблеме за своје кориснике у областима као што су медицина, подршка особама са инвалидитетом, пољопривреда, екологија и сл. Тимови ће, кроз процес подршке, добити прилику да своје идеје трансформишу у пословне моделе спремне за наступ на тржиште.

Презентација пословних модела и иновативних техничких рјешења потенцијалним инвеститорима одржаће се на Конгресу „IEEE Students and Young Professionals“, који ће у оквиру овог пројекта 3. децембра бити организован у Сарајеву.