Потписан Споразум о сарадњи ректорских конференција Републике Српске и Србије

У Бијељини, на Факултету попсловне економије Универзитета у Источном Сарајеву, данас је потписан Споразум о сарадњи ректорских конференција Републике Српске и Србије који подразумијева још интензивнију сарадњу свих акредитованих јавних и приватних универзитета двије земље.

Потписивању Споразума двије ректорске конференције у Бијељини свједочили су и помоћник министра просвјете и културе за високо образовање Републике Српске Радмила Пејић, те предсједник Савјета за високо образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске проф. др Ранко Божичковић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић, који је и предсједавајући Ректорске конференције Републике Српске, рекао је да је у области истраживачког рада неопходно формирати заједничке тимове са професорима универзитета у Србији да би се лакше приступило апликацији према европским донаторима, односно институцијама које финансирају европска истраживања.

“Најважније је да имамо тимове који ће направити квалитетне програме, што ће бити гаранција за одобравање пројекта, односно средстава за овај посао”, рекао је Грујић.

Напомињући да споразум подразумијева тјешњу сарадњу јавних и приватних универзитета двије земље, ректор Грујић је изразио жељу да се та сарадња прошири у свим областима наставе, истраживања и других области дјеловања универзитета.

Проф. др Владимир Бумбаширевић, који је и предсједавајући Конференције универзитета Србије (КОНУС), је рекао да је данас потписан кровни споразум који ће олакшати сарадњу међу универзитетима у Српској и Србији.

“Ово је само потврда веома развијене сарадње међу овим универзитетима, али ће споразум дати подстицај још већој сарадњи, не само у мобилности професора и студената, него и у заједничким научно-истраживачким пројектима”, рекао је Бумбаширевић.

Он је подсјетио да Универзитет у Београду, са традицијом која датира од 1.808 године, највећу помоћ тренутно даје Републици Српској путем искуства и квалитета наставника.

Потписивању споразума претходио је састанак представника свих акредитованих јавних и приватних универзитета који су чланови ректорских конференција.

Ректорска конференција Републике Српске утврђује и заступа заједничке интересе универзитета у Српској и остварује сарадњу са институцијама у области образовања у Републици, БиХ, Европи и свијету.