Oдржана теренска школа епиграфике

У периоду од 20. до 23. октобра 2016. године одржана је теренска школа епиграфике коју су заједнички организовали Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, те Филолошки и Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци.

Циљ школе био је читање и изучавање ћирилских натписа на старим споменицима, црквама и гробљима и упознавање студената са техником теренског истраживања.

Предвођени познатим палеографом и епиграфичарем др Гораном Комаром из Херцег Новог, као и деканима Филозофског факултета у Палама и Филолошког факултета у Бањој Луци, доц. др Драгом Мастиловићем и проф. др Младенком Саџаком, асистенти и студенти ова три факултета обишли су локалитете у Рогатици (Сељани, Лађевина, Борача и Варошишта), Сокоцу (Гласинац) и Гламочу (Старо Село, Камен).

У конаку манастира Веселиње (у близини Гламоча), у суботу 22. октобра, уприличено је и предавање др Горана Комара на тему „Стари ћирилични споменици Хума и Босне“. У недјељу, 23. октобра, учесници школе епиграфике присуствовали су светој архијерејској литургији коју је у храму манастира Веселиње служио Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије.