Завршен Међународни научни скуп „Агросим 2016“

Међународни научни скуп „Агросим 2016“ завршен је у недјељу 9. октобра. Овогодишње седмо издање окупило је преко 1000 учесника из 78 земаља, са свих континената. Пријављено је 1100 сажетака, сврстаних у 7 области: биљна производња, заштита биља и безбједност хране, органска пољопривреда, заштита животне средине и управљање природним ресурсима, сточарство, рурални развој и агроекономија, шумарство и агро-шумарство.

Излагање по секцијама, у девет сала, одржано је у петак од 9 до 18 часова и у недељу од 9 до 12 часова. Усмено је презентовано 238 радова.

На постер секцијама презентовано је 800 постера. Научни одбор је из сваке секције изабрао најбоље усмено изложени рад, као и најбољи постер те их наградио. Награде је додијелио Пољопривредни институт за ратарство и повртарство из Новог Сада.

Теме „Агросима 2016“ обухватиле су проблематику која је данас актуелна и интересантна на глобалном нивоу. Научни радници презентовали су највећа достигнућа из ових области и са присутнима подијелили своја искуства. Они су понудили рјешења за повећање површина које се обрађују, рјешења обезбјеђења довољних количина храњивих материја за биљке, али и нагласили да се мора чувати животна средина, односно приоритет је да се води рачуна о загађивању земљишта и вода.

Радови су се тицали и утицаја стреса на биљке изазваног сушом, заслањивањем земљишта, прекомјерним количинама влаге, смјеном високих и ниских температура, примјене биостимулатора који утичу на стрес биљака, примјена микробиолошких и других хранива.

Презентоване су нове технологије у пољопривредној производњи које ће у скорој будућности обезбједити већу количину високо квалитетне и здравствено безбједне хране за човјека и домаће животиње.

Посебну пажњу су привукле теме из екологије с обзиром на то да се тренутно велика пажња посвећује очувању животне средине и да многи свјетски фондови који финансирају научноистраживачки рад издвајају знатну количину новца за екологију.

Генетичари и оплемењивачи су презентовали нове методе у селекцији и оплемењивању, презентовали нове сорте које уз високе и квалитетне приносе су отпорне на стрес који је изазван утицајем различитих биотичких и абиотичких фактора.

Шумари су презентовали рјешења како да се шуме сачувају од сушења, важне теме су биле из заштите шума, али и из области агрошумарста које је јако важно и новије вријеме заступљено у развијеним земљама свијета.

Осим на сајту „Агросима“ у електронској верзији „Зборник“, дио радова ће бити објављен у часопису Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву „Агрофорести“, као и у  часопису “Agriculture end Forestry”, те у часописима који излазе у Турској и Ирану.

Осим презентовања научних радова и размјене искуства стечених у новије вријеме домаћини су припремили концерт ансамбла игара и пјесама из Русије „Черноземочка“ из Вороњежа,  који је одржан 6. октобра у 18 часова у хотелу „Вучко“. Овај ансамбл је 7. октобра одржао концерт за становнике Сокоца.

У хотелу „Термаг“ одржан је и сајам традиционалних производа који је привукао велику пажњу учесника скупа. У суботу је за учеснике скупа организована посјета Вишеграду, Андрићграду, манастиру Добрун и Мокрој гори, а у недјељу по завршетку скупа, учесницима је организована посјета старом дијелу Сарајева-Башчаршија.

Најављена је могућност потписивања уговора о сарадњи Пољопривредног факултета из Источног Сарајева са сродним факултетима из Ирана, као и посјете представника „Al-Balqa’ Applied University“ из Јордана.