Отворен Међународни пољопривредни симпозијум “Агросим 2016”

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић данас је на Јахорини отворио седми Међународни пољопривредни симпозијум „Агросим“ поручивши да скуп представља прилику да научници из Српске покажу шта су урадили у претходном периоду. Комић је нагласио да научници из других земаља дају изузетан значај овом скупу који већ има одређени интегритет у свијету.

Према ријечима министра Комића, овај скуп би требало да допринесе у више сегмената гдје је најважнији допринос науци, затим пољопривреди, али и осталим сегментима живота.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић је рекао да је „Агросим“, од локалног значаја који је имао, прерастао у међународну конференцију. Према његовим ријечима, на овом симпозијуму окупљају се научници и истраживачи који размјењују идеје, а сваке године је све већи број учесника и референци што доприноси интернационализацији овог скупа.

Проректор Бокоњић сматра да је „Агросим“ један од значајнијих догађаја како за Универзитет, тако и за Републику Српску и БиХ. Како је истакао, најважнији сегмент који има „Агросим“ је истраживачки рад, што је у претходном периоду било најслабије оцијењено на јавним универзитетима.

Декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић изразила је задовољство што је овај симпозијум, који је ове године окупио око хиљаду учесника из 78 земаља, седму годину узастопно платформа за међународну научну расправу и представља добру прилику за размјену идеја, јачање постојећих и стварање нових академских мрежа.

Професор на Агрономском факултету у Чачку Снежана Танасковић истакла је како је симпозијум из године у годину квалитетнији и његов значај је огроман јер доноси резултате који се у неким областима први пут представљају на овим просторима.

Професор Душан Ковачевић са Универзитета у Београду рекао је да „Агросим“ представља важан скуп који презентује агроекономију региона научницима који су гости овог симпозијума.

На свечаном отварању симпозијума на Јахорини учесницима се представио Академски народни хор „Черноземочка“ из Вороњежа у Русији, као и сопран Клаудија Кркотић са Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Посјетиоци током одржавања „Агросима“ могу да погледају и изложбу аутентичних домаћих производа.

Организатори „Агросима“ су Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Агрономски Медитерански институт из Барија,  у сарадњи  са престижним међународним институцијама.

На овом симпозијуму који ће трајати до 9. oктбoра на Јахорини биће ријечи о пољопривреди, прехрани, руралном развоју, шумарству и екологији.