Одржан семинар „Заштита шума-перспектива и развој“

Семинар за инжењере шумарства „Заштита шума-перспектива и развој“ одржан је данас на Јахорини у  организацији Јавног предузећа „Шуме Републике Српске“, Института за низијско шумарство и животну средину са Универзитета у Новом Саду и Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Присутне је поздравила декан Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Весна Милић, истакавши веома добру сарадњу Факултета са Шумама Српске, гдје студенти, већ традиционално, обављају праксу.

Семинар „Заштита шума-перспектива и развој“ плод је дугогодишње сарадње двају универзитета и Шума РС.

На семинару се говорило о мјерама и приједлозима рјешења заштите шума у складу са новим,  свјетским трендовима, те како их имплементирати у нашој земљи. Једна од тема била је здравствено стање шума, а посебно је истакнут значај примјене хербицида.

Такође, говорило се и о најзначајнијим болестима лишћарских и четинарских врста дрвећа, узроцима и њиховом сузбијању. Било је ријечи и о ксилофагним и инвазивним штетним инсектима и њиховом сузбијању.

Присутни инжењери могли су видјети и резултате бројних огледа који су вршени у Републици Србији и Републици Српској.

Предавачи су били инжењери са Института за низијско шумарство и животну средину из Новог Сада др Леополд Пољаковић-Пајник, др Верица Васић, др Предраг Пап, др Мирослав Марковић и др Милан Дрекић.

Учесници семинара, који долазе из разних дијелова Републике Српске, присустовали су свечаном отварању седмог Међународног пољопривредног симпозијума „Агросим 2016“.