Учење, знање и рад не остају без награде!

Учење, знање и рад не остају без награде, о чему може свједочити наша студенткиња Вања Даниловић, која је доспјела на прво мјесто ранг листе најуспјешнијих студената другог циклуса студија у РС.

Вања је студент завршне године на Музичкој Академији Универзитета у Источном Сарајеву, на Одсјеку за хармонику, а осим десеткама у индексу, може се похвалити и изврсним резултатима на угледним међународним и домаћим такмичењима.

Ова млада, успјешна студенткиња, рођена је 19. октобра 1992. године у Фочи,  гдје је завршила основну и основну музичку школу као ученик генерације. Љубав према музици је одвела у Источно Сарајево и 2007. године постаје ученик Гимназије и средње стручне школе Источна Илича у Музичкој школи, Смјер хармоника.

„Све је кренуло из Музичке школе у Фочи гдје су била отворена само два одсјека, за хармонику и клавир, и ја сам, као и свако женско, жељела да свирам клавир, међутим закаснила сам на пријемни и остало је само слободно мјесто на хармоници. Можда сам тада више кренула из хобија, била сам свестрана и хтјеле сам да будем члан свих секција. Међутим, захваљујући професорима из Основне музичке школе Фоча, и захваљујући разним концертима на којима сам учествовала, завољела сам хармонику и тако дошла у Источно Сарајево, гдје сам наставила да се усавршавам и креирам другачију слику, да хармоника није само „мушки“ инструмент, да и жене могу да свирају хармонику успјешно и добро“.

Вања је четврту годину заредом стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“, а ове године проглашена је за најуспјешнијег студента другог циклуса студија Републике Српске.

„Можда нисам ни свјесна те чињенице да сам најуспјешнији студент у РС, када је у питању други циклус студија. Велика ми је част и задовољство. И на организованом пријему у Бањој Луци, била сам јако поносна и на себе и своје професоре, представљала сам Универзитет у Источном Сарајеву као једини студент. Била ми је част сједити са студентима који студирају у Лондону, Берлину, Грацу, потом оним студентима који су на докториским студијама у Србији, у Новом Саду, Београду и Крагујевцу. Нагласила бих чињеницу, и можда мотивисала друге студенте, да у децембру, када је био конкурс за Фонд „Др Милан Јелић“, ја нисам добила стипендију, била сам друга испод листе, јер ми није био довољан само просјек оцјена који је 9,95. Након тога сам се активирала и учествовала на разним такмичењима међународног нивоа, што је резултовало разним наградама и побједама“.

Учестовала је на разним, угледним, међунарнодним и домаћим такмичењима, те се може похвалити и бројним освојеним наградама, што је у суштини, и допринијело да добије титулу најбољег студента другог циклуса студија у РС.

„Сваке године сам учествовала на међународном такмичењу „Акордеон арт“, као солиста на хармоници и претежно сам освајала прве или друге награде. Оно што ја његујем је камерна музика и свирам у разним ансаблима. У оквиру састава „Eudiates“ освојила сам прву награду на међународном такмичењу „ Жене у музици“ у Крагујевцу, а посебно сам поносна на лауреатску награду на овогодишњем фестивалу хармонике „Акордеон арт“, у категорији квинтет хармоника, што је била и нова дисциплина. Драго ми је што су студенти наше Музичке акдемије, поред велике конкуренције, понијели ту титулу“.

Иако јој многи постављају питање зашто један период свог студирања није отишла у иностранство, Вања истиче да је задовољна образовањем које јој пружа Универзитет у Источном Сарајеву, тачније Музичка академија.

„Размишљала сам и о тој опцији, да идем негдје у иностранство, међутим, гледајући колеге које су долазиле са стране да студирају на нашем Универзитету, на Одсјеку за хармонику, и који су низали успјехе, била сам поносна на то штo све потребно могу да добијем у овом граду. Студијем сам баш задовољна, што потврђује и мој успјех, током, али и на самом крају школовања“.

Већ три године успјешно предаје у Основној музичкој школи у Фочи, и њена мисија је да и у будућности преноси своје знање на млађе генерације.

„Желим да мотивишем младе на почетку њиховог образовања, да пренесем ову љубав коју ја имам према хармоници. План ми је да завршим још овај један испит, тачније да одбраним мастер рад и да развијам културу и умјетност у Источном Сарајеву, односно у градовима у којим дјелујем. Не бих говорила о неком одласку у иностранство, баш бих жељела да дјелујем овдје, јер је неко улагао у нас, сад ја желим то да вратим“, закључује ова млада перспективна студенткиња.

Универзитет у Источном Сарајеву је поносан што има овакве студенте. У име Универзитета, али и у своје лично име проф. мр Сандра Ивановић, проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт честитала је Вањи на досадашњим успјесима, и зажељела их још много у будућем раду.