Највише награда Хору Смјера за црквену музику и појање Музичке академије у Источном Сарајеву на 26. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу

НАЈВИШЕ НАГРАДА ХОРУ СМЈЕРА ЗА ЦРКВЕНУ МУЗИКУ И ПОЈАЊЕ
МУЗИЧКЕ АКАДЕМИЈЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ
НА 26. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИМ ХОРСКИМ СВЕЧАНОСТИМА У НИШУ
(30. 6 – 3. 7. 2016)

У обједињеној категорији – конкуренцији 13 хорова из Мађарске, Турске, Хрватске, Словеније, Црне Горе, Македоније и Србије Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву био је једини представник БиХ на 26. Интернационалним хорским свечаностима у Нишу од 30. јуна до 3. јула 2016. Наступом на љетњој позорници нишке тврђаве треће фестивалске вечери хор из Источног Сарајева, под руководством диригента Рада Радовића, измамио је дуготрајне громогласне аплаузе одушевљене бројне публике, али и стручне јавности у великом амфитеатру овог старог здања. За упечатљиви наступ, хору из Источног Сарајева међународни стручни жири је додијелио највише награда, чак три:

– Награда за најбоље извођење композиције Стевана Ст. Мокрањца – Пета руковет (овогодишњи фестивал је посвећен јубилеју 160 година од рођења Мокрањца и сваки хор је интерпретирао, као обавезну, једну његову композицију);
– Награда „Миодраг Вељковић – Шпаја“, за најбоље извођење композиције домаћег аутора (Д. Радић: Гунгулице);
– Награда за најбољег солисту: Лана Пржуљ, сопран.

Иако је Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије из Источног Сарајева освојио највише награда стручног жирија, награда за најбоље изведен програма у цјелини припала је хору „Аве“ из Љубљане, који је тиме постао побједник фестивала. Награде за најбоље извођење композиције Стевана Ст. Мокрањца и за најбоље извођење композиције домаћег аутора (које су припале хору из Источног Сарајева), те награда коју је освојио хор „Аве“ из Словеније – за најбоље изведен програм у цјелини представљају 3 најзначајније награде овогодишњег фестивала од укупно 11 колико је додијељено. Да је конкуренција на фестивалу била веома јака, потврђује и учешће професионалног хора „Иван Горан Ковачић“ из Загреба, затим хорова „Воисингерс“ из Мађарске, „Анкапелла“ из Анкаре, Академског хора „Мирче Ацев“ из Скопља и др.

Званични музички критичари на фестивалу Гордана Крајачић и Горица Пилиповић из Београда једногласно су констатовале да је Хор из Источног Сарајева најбољи на овогодишњем фестивалу, а да је квалитет хорских наступа значајно порастао у односу на претходно фестивалско издање. Стручни жири су чинили: Зоран Симјановић (Србија), Амброж Чопи (Словенија), Николај Денисов (Русија), Здравко Шљивац (Хрватска) и Богдан Ђаковић (Србија). Да је жири имао тежак задатак, говори и податак да је, приликом дуготрајног одлучивања о најбољима, члан жирија из Русије напустио ову стручну комисију.

Програм Хора Смјера за црквену музику и појање Музичке академије из Источног Сарајева:

– Монахиња Јулијана Денисова: Во царствији Твојем
– С. Рахмањинов: Воскресеније Христово видјевше
– Д. Радић: Гунгулице
– С. Ст. Мокрањац: Пета руковет