Промовисана регионална платформа групног финансирања

Научно-истраживачки институт Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, у сарадњи са компанијом “Смарт систем солушн”, промовисао је данас на Палама Прву регионалну платформу групног финансирања или краудфандинг.

Пројект менаџер “Смарт систем солушна” Жељко Нинков рекао је да краудфандинг означава иновативни и комплексан модел прикупљања средстава за финансирање друштвено-корисних, хуманитарних, непрофитних и комерцијалних пројеката који се не могу финансирати из буџета и других извора, а потребни су за развој економије и јачање друштва у цјелини.

“То практично значи да са једне стране имамо људе са идејама, а са друге финансијере који су спремни да помогну добре пројекте”, рекао је Нинков и додао да се они окупљају на краудфандинг платформама у неком виртуелном простору на интернету.

Према његовим ријечима, информација о квалитетним пројектима шири се интернетом по свијету и некога на крају заинтересује да то финансира.

Он је напоменуо да краудфандинг постоји десетак година, а да је само 2014. години преко ове платформе широм свијета било финансирано више милион пројеката вриједности 14,1 милијарда америчких долара.

Нинков је нагласио да постоје три врсте краудфандинга – донаторски када финансијер не очекује ништа заузврат, наградни када финансијер очекује неку накнаду и кредитни.

“Циљ нам је да уз разумијевање, подршку и помоћ локалних власти, институција и представника међународне заједнице створимо позитиван амбијент за развој краудфандинга”, истакао је Нинков.

Декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Љубиша Владушић каже да је ријеч о новом пројекту који је у протеклих десетак година имао успон у недостатку других модела у области финансија, која се нашла на удару економске кризе.

“Као одговор на рјешења која су могућа у датим условима, краудфандинг је један од модела који може помоћи, између осталог, и земљама у транзицији којима припада и БиХ”, рекао је Владушић.

Он је додао да је Научно-истраживачки институт, који опслужује Факултет пословне економије у Бијељини и економске факултете у Брчком и Палама, препознао овај пројекат као могућност да се споје они који би финансирали одређене пројекте у локалним заједницама и другим институцијама.

Владушић је нагласио да је важно да се са академског нивоа пошаље порука властима да се правна регулатива прилагоди овим процесима.

Извор: Новинска агенција СРНА