Учешће на тренингу у оквиру пројекта „Re@WBC“ у Ковентрију (Енглеска)

Проф. др Дејан Бокоњић, Проректор Универзитета у Источном Сарајеву, доц. др Срђан Лалић, декан Економског факултета у Брчком и доц. др Синиша Берјан, руководилац Катедре за агроекономију и рурални развој на Пољопривредном факултету учествовали су на тренингу у оквиру ERASMUS + пројекта под називом „Enhancement of HE Research Potential Contributing to Further Growth of the WB Region – Re@WBC“ одржаном у граду Ковентрију (Енглеска), од 20 до 24. јуна 2016. године.

Организатори тренинга са Универзитета из Ковентрија су представили свој универзитет и његову организацију, трансфер технологија и повезаност његових научно-истраживачких капацитета са реалним сектором, као и примјере добре праксе који су омогућили овом универзитету да се, по квалитету наставних активности, за кратко вријеме позиционира на друго мјесто на листи свих универзитета у Енглеској.

На тренингу је посебан нагласак стављен на потребу јачања истраживачких капацитета на универзитетима западног Балкана те су представљене шеме организације докторских студија на универзитету у Ковентрију, институционална подршке истраживачима са нагласком на младе истраживаче, иновације у докторским студијама и примјери квалитетне супервизије, односно праћења кандидата од стране ментора и тима кроз комплетне докторске студије до саме одбране докторске дисертације.

Учесницима тренинга је било омогућено и присуство на међународној конференцији о образовању са мноштвом различитих секција. Конференција се одржавала 23. и 24. јуна на Универзитету домаћину.

Најважнији сегменти, за наш Универзитет, изузетно важног пројекта„Re@WBC“, свакако јесу креирање стратегије за истраживаче и добијање „charter and code“ (повеље) потребне за укључивање Универзитета у Европски истраживачки простор као и интернационализација Универзитета укључених у пројекат што уједно представља и циљеве којима тежи наш Универзитет.

Због изузетне важности пројекта, на тренингу су се окупили, између осталих, проректори универзитета и декани факултета партнерских институција из земаља учесница пројекта те су остварени и бројни контакти на највишем нивоу и обављени су разговори о могућностима сарадње са нашим Универзитетом кроз будуће пројекте и научно-истраживачки рад.

Више информација о „Re@WBC“ доступно на званичној wеб страници пројекта: http://rewbc.ni.ac.rs/