Одржан Јубиларни концерт у оквиру концертне турнеје поводом 15 година рада Хора

Хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, под руководством диригента Рада Радовића одржао је 14. јуна 2016. године, са почетком у 20 часова, у концертној дворани Дома Оружаних снага БиХ у Сарајеву цјеловечерњи Јубиларни концерт, поводом обиљежавања 15 година од свог оснивања. Ово је централни концерт концертне турнеје коју је хор реализовао у години свог јубилеја.

У препној концертној дворани Дома Оружаних снага БиХ хор је интерпретирао програм у два дијела (православна духовна и световна хорска а капела музика) и одушевљена публика је више пута ансамбл враћала на бис, што је била уобичајена слика са свих овогодишњих концерата. На концерту је, као гост, наступио и Алекса Илић, студент четврте године хармонике, у класи проф. др Зорана Ракића.

У организацији Митрополије дабробосанске, а у оквиру културне манифестације „Тројчинданско–видовдански дани – Романијско Косово“, Хор је одржао концерт и у цркви Романијска Лазарица на Сокоцу, 19. јуна. На тај начин заокружио је своју овогодишњу концертну турнеју, у цјелости посвећену јубилеју – обиљежавању 15-годишњице рада. Осам цјеловечерњих концерата хор је започео концертом у Саборној цркви у Сарајеву „у знак захвалности и сјећања на блаженопочившег Митрополита Николаја“ (31. март 2016).

Блаженопочивши митрополит дабробосански господин Николај иницирао је оснивање овог хора 2001. године – идеју  коју је у дјело спровео мр Раде Радовић, редовни професор на Музичкој академији у Источном Сарајеву, главни руководилац и диригент ансамбла у петнаестогодишњем периоду његовог рада. Затим су одржани концерти у Саборној цркви у Требињу (14. април 2016), Храму Светог Саве у Фочи (22. април 2016), Храму Васкрсења Христовог у Прибоју (21. мај 2016), Свечаној сали Градске куће у Ужицу (22. мај 2016), концертној дворани „Банског двора“ у Бања Луци (6. јун 2016) и, како поменусмо последња два у Сарајеву и на Сокоцу.

Велика посјећеност свих ових концерата и изузетно позитивне реакције публике дају подстрек и обавезу да се настави са овим активностима и у наредним годинама. Хор ће ову сезону – академску годину завршити учествовањем на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу почетком јула ове године (на којима је два пута био лауреат: 2004. и 2010. године).

Овај концертни ангажман красили су ентузијазам, залагање и преданост високим умјетничким вриједностима 50 младих људи, студената – чланова хора, што је од непроцјењивог значаја у данашње вријеме и даје додатну мотивисаност и обавезу да се њихово стваралаштво презентује у нашој друштвеној заједници и на тај начин подстакну естетске, моралне, културолошке и опште цивилизацијске вриједности нашег народа и наше заједнице уопште.

Стилски и жанровски концепт програмa концерата био је подијељен на два дијела. У првом је представљена православна духовна хорска музика – жанровски и композиционо врло различита и настала у неколико епоха са упечатљивом стилском разноликошћу и приказом богате традиције коју је православни свијет дао свјетској музици. Од једногласних до вишегласних богослужбених пјесама, обрада и хармонизација традиционалних црквених српских и руских напјева до композиција концертног капацитета и израженог ауторског рукописа – својеврсни пресјек музичког стваралаштва на пољу православне духовне музике кроз вијекове, тј. примјери, готово бескрајног круга пјеване богослужбене поезије. У другом дијелу концерта Хор је интерпретирао дјела из области свјетовне хорске литературе, углавном инспирисана нашом националном фолклорном традицијом.

Фото: Дарко Ковачевић