Кинески језик у БХ школама

Геополитички стручњаци Кину називају “успавани змај”, због растуће економије и све већег утицаја у свијету. О овим успјесима Кине знамо, али колико тога заправо не знамо о овој најмногољуднијој земљи на свијету?

Кинеска култура има историју дужу од 5000 година, а Кина је држава са огромним пространствима гдје становници у свакодневној комуникацији користе већи број дијалеката. Једна ствар која је иста и која их све веже је писмо. Кинеско писмо има око 47.000 знакова.

Због тога, изучавање кинеског језика и културе представља велики изазов, који захтијева много труда и времена. Већини студената и ученика, управо учење језика је јединствена прилика да посјете Кину, гдје могу доживјети незаборавна искуства и осјетити дух традиције и историје овог древног народа. Ријетка диплома омогућила је великом броју младих и амбициозних људи прегршт добрих прилика за запослење.

Кинески језик се у Босни и Херцеговини поред Катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, може учити кроз курсеве и у оквиру Конфучијеве учионице, и то бесплатно у Палама, те у Матичној библиотеци Источно Сарајево. Предавачи су студенти завршних година студија кинеског језика, који су као стипендисти провели у Кини годину дана.

foto

“Оно што је ново и веома занимљиво јесте да су до сада четири школе, у Палама и Лукавици, изразиле велико интересовање да се кинески језик уведе као изборни предмет, а тренутно се ради на томе да се ова активност прошири и на остале градове” – истиче руководилац катедре за синологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Бојана Павловић.

“У учењу кинеског језика не постоји ништа што вас може мотивисати као помоћ професора који заиста брину како напредујете у овом процесу, те вас подстичу да вриједно радите. Кинески језик није лак за научити, али је учење много забавно, посебно јер су уз вас професори са позитивним ставом што само додатно олакшава овај процес учења.” – додаје студент, Јованка Елек.

Ову иницијативу покренула је катедра за синологију ФФУИС, која је прво успоставила сарадњу са Матичном библиотеком Источно Сарајево, а затим се ова сарадња проширила, заједничким активностима, и на остале школе.

Обзиром на велико интересовање, са Катедре за синологију ФФУИС очекују позитивне резултате у вези са одазивом других школа и институција спремних да подрже иницијативу увођења кинеског језика као изборног предмета.

Са катедре за синологију позивају заинтересоване за образовну сарадњу да их контактирају на маил: bojana.pavlovic@ffuis.edu.ba

Извор: paleinfo.com