Концертно вече хармонике-празник за публику са истанчаним музичким укусом

Концертно вече хармонике-празник за публику са истанчаним музичким укусом

Друге вечери VII “Акордеон арта” одржано је концертно вече хармонике.

Наступили су реномирани умјетници свјетског гласа, Владимир Мурза из Украјине и Сергеј Осокин из Русије.

Концерт је одржан у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву која је била претијесна за љубитеље доброг звука, а публика је уживала у мајсторијама врхунских акордеониста.

Мурза и Осокин су умјетници блиставих биографија чије гостовање на овогодишњем фестивалу само потврђује његову позицију на свјетској мапи концертних догађаја.

Фејсбук фото албум HD

Владимир Мурза је истакнути украјински извођач на хармоници, професор националне музичке академије „А. В. Нежданова“, Одеса. Носилац је почасног звања „Заслужни умјетник Украјине“. Лауреат је украјинског (Ивано-Франковск, 1984.) и Међународног такмичења акордеониста (Klingental, Њемачка, 1988.). Од 1988. године је солиста Регионалне филхармоније Одесе. Активно се бави концертном дјелатношћу. Посебан дио репертоара Владимира Мурзе јесу дјела истакнутог украјинског композитора Виктора Власова, који је скоро све своје композиције за хармонику посветио Мурзи, а нека дјела компоновао управо ослањајући се на његове техничке способности и извођачки стил. Премијерно је извео и низ дјела за хармонику Дражана Косорића.

Сергеј Осокин је руски акордеониста, признат у многим земљама свијета као изузетан извођач на хармоници. Његови концертни програми садрже дјела различитих музичких жанрова и стилова: академска музика, џез и вариете. Завршио је Московски државни институт за музику “А. Шнитке” (у класи професора А. И. Ледењова), а дипломирао на Руској музичкој академији “Гњесини” (у класи професора Ф. Р. Липса). Лауреат је руских и међународних такмичења. Освојио је Гран-при на Петом међународном такмичењу “Куп Сјевера” у Череповцу и Астани (Казахстан) и Златну медаљу на фестивалу “Априлско прољеће” (Сјеверна Кореја). Учесник је међународних фестивала у Русији, Њемачкој, Аустрији, Шпанији, Србији, Кини, Сјеверној Кореји и САД-у. Од 2006. године предаје на Московском државном институту за музику “А. Шнитке”.