Сутра почиње “Акордеон арт”!

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике “Нови звук” организатори су Седмог интернационалног фестивала хармонике “Акордеон арт”, који ће бити одржан од сутра до 17. јуна у Источном Сарајеву.

Декан Музичке академије и предсједник Организационог одбора фестивала Дражан Косорић рекао је данас новинарима да му је част и задовољство да најави традиционални фестивал хармонике који је и ове године окупио завидан број такмичара и интересантне ревијалне садржаје.

Он је рекао да ће бити уприличени спектакуларни концерти домаћих извођача и гостију из Украјине и Русије, а традиционално на завршној вечери биће одржан концерт побједника такмичарских категорија.

“Ове године има 11 такмичарских категорија које су подијељене по узрасту и увели смо двије нове категорије, а то су камерни ансамбли”, изјавио је Косорић.

Косорић је истакао да је прво вече предвиђено за представљање Музичке академије и њених студената и професора, a да ће ове године ту улогу имати симфонијски оркестар музичких академиј ау Источном Сарајеву и Сарајеву.

Продекан Музичке академије за умјетнички и научно-истраживачки рад Биљана Штака изјавила је да ће на церемонији свечаног отварања, поред симфонијског оркестра, наступити солисти на хармоници Љубо Шкиљевић и Марко Стојановић, као и сопран Клаудија Кркотић, док ће се друго вече одржати Концертно вече хармонике.

Она је истакла да ће уважени гости фестивала бити Владимир Мурза из Украјине, Сергеј Осокин из Русије, те Владимир Рунчак из Украјине са којим ће бити организован “Сусрет са композитором”.

Диригент Огњен Бомоштар, под чијим руководством ће симфонијски оркестар насупити, нагласио је да је то скуп од 56 људи који до сада није имао прилику да се види, а да ће на репертоари имати дјела која ће задовољити укусе свих посјетилаца.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву Сандра Ивановић изјавила је да је Интернационални фестивал хармонике “Акордеон арт” манифестација по којој је Универзитет и град Источно Сарајево доспио у средиште европских и свјетских музичких збивања.

“Пријављено је око 200 такмичара, гдје ће публика имати прилику да слуша и ужива са свјетским еминентним композиторима, педагозима и свјетским извођачима на хармоници”, нагласила је Ивановићева.

Она је додала да се сви садржаји дешавају уз помоћ пријатеља Фестивала без чије помоћи огранизација ове манифестације не би била могућа, те да ће сљедеће године бити још више учесника.