Анђела Клачар-дјевојка пред којом је свијетла будућност

Студенткиња Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Анђела Клачар из Пала, освојила је прво мјесто на симулацији суђења пред Европским судом за људска права.

Анђела Клачар, образована, комуникативна и свестрана дјевојка има много интересовања и квалитета. Слободно вријеме користи за читање књига и слушање музике јер, како каже, на тај начин се одмори од правне материје са којом се сусреће сваки дан. Говори енглески и италијански језик.

Према њеним ријечима, љубав према праву је стекла тек по упису на студије права, јер је претходно била заинтересована за нешто потпуно другачије.

Кад се створила прилика, Анђела се пријавила на симулацију суђења, које се одржало на Бјелашници приређено од организације Youth for Peace уз сарадњу са Фондацијом Конрад Аденауер.

“Ми смо добили позив испред организације. Позвали су све државне правне факултете из БиХ. Ту су били факултети из Бања Луке, Зенице, Источног Сарајева, Травника, Мостара и Сарајева. Добили смо позив за три учесника испред сваког факултета. Ја сам била испред нашег јер су двије колегинице напустиле такмичење. Мени је заиста била част да присуствујем једном таквом догађају од почетка”, изјавила је Клачарева.

Објаснила је и концепт самог такмичења гдје су први дан имали два предавања. Прво код Професорице Елме Арфагић Веледер, а затим код адвоката Емира Ковачевића који су их упутили о томе како Европски суд функционише као и о слободи вјероисповјести.

Други дан учесници су добили хипотетички случај на рјешавање, на страни државе и апликаната и формиране су двије групе. Након тога су били одређени говорници од којих је један и Анђела, заједно са колегиницом са Универзитета у Сарајеву.

“Ми смо цијели дан провели припремајући тај случај јер ја још увијек нисам изучавала катедру међународног јавног права пошто сам тек на другој години, а тај предмет се учи на трећој. Припремали смо се и за начин излагања пред судом јер је то било моје прво јавно излагање на тај начин“, присјећа се Клачарева.

Пресједавајући на симулираном Европском суду био је виши асистент Правног факултета у Сарајеву Дамир Бановић, а уз помоћ двије правнице Елме Бешлић и Дамире Софтић које су уједно биле и организаторке симулације испред организације Youth for Peace.

“Оне су нам тај дан када смо припремали случај много помогле. Зато што су постојале неке чињенице које ми не знамо још увијек. Како аргументовати, на који начин, којим редосљедом и слично”.

Трећи дан је одржана симулација суђења на страни државе и на страни апликаната. На страни државе су били представници факултета из Бања Луке и Сарајева, а на страни апликаната је била Анђела која је уједно била и најмлађи учесник на симулацији.

“Колегиница је изнијела чињенично стање, након тога сам ја аргументовала. Суђење је постављено тако, да је прво говорила држава па апликанти, затим одговорала држава па ми. Након тога суд је донио пресуду. Пресуда је била у корист апликаната на моју срећу и радост јер сам се заиста трудила”, објашњава Клачарева.

Нагласила је да је након симулације суђења услиједила евалуација ниховог рада, залагања, начина изношења чињеница, гестикулације и свега осталог у наступу.

Од 100 могућих бодова, Анђела је освојила 96 и тиме остварила најбољи резултат као један од говорника.

За случај који су добили да рјешавају у реалности, тужиоци и адвокати имају 6 мјесеци да документују и да се припреме за суд, а наша јунакиња је имала један дан.

Занимљива ствар у вези хипотетичког случаја који су на симулацији рјешавали је то да је тај случај постојао и у стварности и био пресуђен у корист државе, док је у Анђелиној симулацији суд пресудио у корист апликаната.

“То је све било уз несебичну помоћ мојих колега са осталих универзитета који су ми заиста помогли да тако нешто остварим. Мени је ово било прво такмичење, нисам прије учестовала тако да ми је драго што сам допринијела угледу мог факултета и Универзитета. Сви моји професори и асистенти су ми изашли у сусрет приликом овог такмичења и након такмичења су похвалили мој резултат“, напомиње Анђела.

За крај наглашава подршку своје породице и жељу да настави да се бави међународним јавним правом јер су јој сва интересовања сад усмјерена на ту област.

Извор: trebevic.net