Теренска настава у једном од најбољих шумских газдинстава

Студенти треће године Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, студијски програм Шумарство из Власенице успјешно су обавили теренску наставу у једном од најбољих газдинстава којим газдује ЈПШ “Шуме Републике Српске” а.д. Соколац.

Студенти су имали прилику да буду гости ШГ “Височник” из Хан Пијеска, које је проглашено за најуспјешније газдинство у оквиру ЈПШ “Шуме Републике Српске” а.д. Соколац у 2015. години.

Студенти, вођени предметним професором, асистентима као и колегама из ШГ “Височник” извели су практичну наставу на тему “Издвајање сјеменских објеката” у сјеменској састојини јеле и смрче регистарских ознака S.S.010-030.1213-1212.06 у газдинској јединици “Јавор”.

Овом приликом студенти су се сусрели са конкретним примјером издвајања сјеменских објеката, бонитирања стабала и осталих активности које су у склопу издвајања сјеменских објеката.

Након завршетка напријед наведене показне вјежбе студенти су посјетили природно налазиште маљаве брезе и бијелог бора на тресетишту на Хан Краму, које је јединствено за наша подручја као и за Европу. Након завршетка теренске наставе уприличено је угодно дружење у ловачком дому на Хан Краму.